23948sdkhjf

Mathem har säkrat miljard i ny kapitalrunda

Axfoods ser positivt på Mathems långsiktiga potential, framför ägarrepresentanten Carl Stenbeck.

För ett år sedan tog Mathem in 500 miljoner i en nyemission. Nu har e-handlaren i en ny kapitalrunda säkrat cirka en miljard kronor. Storägarna Kinnevik, Axfood, Verdane och AMF har bidragit med betydande belopp.

Axfood, som blev näst största ägare i Mathem i mars 2022 med en ägarandel på 16,5 procent, hade inför rundan förbundit sig att delta i Mathems konvertibelemission med 101 miljoner kronor.

Carl Stenbeck är styrelseledamot i Mathem och Axfoods ägarrepresentant: 

– Axfood täcker flera delar av den svenska dagligvarumarknaden med sina olika butikskoncept och vi ser positivt på Mathems långsiktiga potential inom matvaror med hemleverans. Vi är övertygande om att det kommer ske en fortsatt förflyttning mot onlinebaserad handel och genom vårt ägande i Mathem har vi en stark position inom denna del av marknaden.

Kapitalanskaffningen är en del av den nya affärsplanen med förstärkt fokus på att nå lönsamhet under 2024. Det pressade e-handelsbolaget har tidigare annonserat att bolaget kommer att göra generella besparingar på omkring 30 procent. Besparingsprogrammet innebär bland annat att personalstyrkan bantas med över 100 tjänster. 50-60 tjänster ska bort på det automatiserade lagret i Larsboda och ytterligare ett 50-tal bland tjänstemännen.

Totalt sett blev rundan övertecknad. Johan Lagercrantz, vd för Mathem, är nöjd med transaktionen och ser nu med tillförsikt på framtiden.

– Vi sätter nu allt fokus på att förverkliga affärsplanen som ska se till att bolaget fortsätter sin tillväxtresa, når lönsamhet, och stärker sin position på dagligvarumarknaden i Sverige. Detta hade inte gått utan förtroendet från en stark bas av finansiella och strategiska investerare, vilket jag och organisationen är tacksamma för.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094