23948sdkhjf

Nya uppsägningar på Mathem – 50-tal tjänstemän berörs

Ökat fokus på att nå lönsamhet 2024 när Mathem organiserar om och ytterligare minskar antalet anställda. 

En miss i prognoserna tvingade Mathem att skära ned antalet tjänster på det nya automatiserade lagret i Larsboda. Mathems vd Johan Lagercrantz bekräftade i början av mars att 50-60 tjänster ska bort från lagret.

Nu har Mathem också inlett fackliga förhandlingar om en omorganisation av verksamheten. Ett antal roller tas bort och cirka 50 medarbetare i tjänstemannaorganisationen hotas av uppsägning. 

Kollektivanställda inom lager- och distributionsverksamheten påverkas inte i den nya uppsägningsomgången, men totalt handlar det om en minskning av personalstyrkan med över 100 tjänster hos e-handelsleverantören som till 16,5 procent ägs av Axfood. 

Mathem hänvisar till det instabila världsläget med ett pågående krig i Europa, matprisinflation, ökade bolåneräntor och energipriser. För att anpassa verksamheten till den nya verkligheten har en ny affärsplan tagits fram med förstärkt fokus på att nå lönsamhet under 2024.

– Det här är en otroligt tung situation att vara i, och att behöva göra förändringar som drabbar duktiga medarbetare på det här viset känns väldigt tråkigt. Vårt största fokus nu är därför dels att sköta processen på ett så bra och rättvist sätt som möjligt och samtidigt stötta våra medarbetare som berörs och fortsätta att föra en nära dialog med dem i processen framåt, säger Johan Lagercrantz.

Alla medarbetare har fått information om omorganisationen och berörda medarbetare kommer att bli ytterligare informerade under de kommande dagarna. Målet är att den nya organisationen ska vara på plats under hösten. 

Mathem har precis som kedjorna tydligt märkt av den allmänna nedgången i e-handeln efter pandemiåren. I oktober gjorde storägaren Kinnevik en brutal nedskrivning av värdet på sitt 31-procentiga innehav i bolaget, från 854 till 194 miljoner.

Enligt senaste Dagligvaruindex, som presenterades i dag, så fortsatte e-handelsförsäljningen att minska under årets första kvartal. Under mars månad minskade försäljningen i e-handeln med 7,7 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078