23948sdkhjf

Hans kvartersbutik är plantskola för unga – ”Lite själviskt för att få bra personal”

Petter Mähler, handlare på Hemköp Matglädjen på Östermalm i Stockholm, fick idén att driva plantskola för unga i butiken. – Det har spritt sig och fler söker sig hit.

Direkt som butiken dyker upp i det lummiga området vid ett litet torg, där gamla Gärdet möter nya byggnader som smälter in i arkitekturen, blir man glad. Inte bara för torget och träden utan för att butiken andas glädje. Bland inbjudande pallar med klippvaror och blommor under parasoller ser man handlaren Petter Mähler springa in och ut för att piffa det sista inför förmiddagen och den stundande helgen.

– Det man exponerar på morgonen kan man se effekt av på eftermiddagen; gick det bra, tänker jag. Det är så tillfredsställande och direkt. Det är bland annat det jag älskar med jobbet, säger han.

Det är personen Petter Mähler Fri Köpenskap är nyfiken på. Han omnämns som en stor inspirationskälla och den person som förändrat unga människors planer för framtiden. 

Petter Mähler berättar historien bakom sin plantskola för unga och menar att en liten butik har svårt att attrahera riktigt bra personal. Möjligheten att utvecklas är begränsad.

– Så det var lite själviskt. Jag fick idén att på 350 kvadratmeter erbjuda en riktigt bra utbildning. De som vill ska lyckas. Hittills har en handlare, en butikschef för en stor Hemköpsbutik och tre försäljningschefer blivit flygfärdiga. Det har spritt sig bland unga butiksmedarbetare och jag får bra personal som söker sig hit.

Petter Mähler tycker det är skoj att se människor utvecklas. Han ger gärna förutsättningar och redskap ur sin 25-åriga verktygslåda.

– I en liten handlarägd butik kan vi använda entreprenörskapet och ges tillåtelse att testa och göra fel.

Och det som kanske inspirerar, funderar Petter Mähler som ser intervjun som ett tillfälle att reflektera inåt, är att han har en jäkla drivkraft.

– Jag ser lösningar, inte problem. Den känslan är jag duktig på att förmedla vidare.

Medarbetare som får testa idéer upplever att de kan lita på sig själva i större utsträckning.

– Man fixar mer än man tror. Jag uppmuntrar och lever själv efter måttot: släpp det man inte kan göra något åt och prioritera och lös det man kan påverka och få resultat av. Det lärde jag mig under tiden på Hemköp centralt där jag lett många ledare. 

– Jag kan inte mest.

Han exemplifierar med en medarbetare som kom till honom och sa:  ”Jag vill testa att sälja svart, färsk tryffel”.

– Vi sålde 30 kilo. Jag får erkänna att jag visste inte ens vad det var. Samma sak med japanskt wagyukött. Det gick vägen med båda produkterna som vi nu säljer på kampanj med jämna mellanrum. Det är utvecklat genom medarbetarna. Visst finns det misslyckade försök, men det blir en lärdom.

Han har präglats av att Hemköp tidigt satsade på honom.

– Känslan av att ha en egen butik har varit en dröm. Som att vinna på Lotto. Du har något eget att ansvara för. Ingenting slår det. Det vill jag att andra ska få uppleva.

I butiken får kunden se en genuint glad och positiv person som ser möjligheter, säger han när jag ber honom beskriva vem kunden möter.

– Jag löser de flesta av kundens problem och man ska inte behöva gå till en annan butik. Kunden är en person som bor i området som ligger öster om Valhallavägen i Stockholm där parkeringsmöjligheterna är starkt begränsade.

Har man väl hittat en parkering ger man sig inte ut igen med bilen utan handlar gärna i området. Då gäller det att ha rätt varor. Sortimentet är 50 procent större än brukligt på 350 kvadratmeter. Butiken har stor interaktion med kunderna och är riktigt schysst. Man jobbar med klipp och har växt väldigt mycket, enligt Petter Mähler.

– En så här liten butik gör sig bäst som handlarägd. Det är osäkert om butiken funnits kvar om den var kedjedriven.

Fri Köpenskap ber honom om råd till en ung handlare som kanske kört fast lite.

– Två råd: Det här har jag aldrig gjort, så det kommer att bli jättebra, och var rolig på Instagram.

Han berättar att butikens Instagramkonto har 9 000 följare, ett av de största bland butiker. Det är Petter Mähler själv som skriver med glimten i ögat och känslan är en söndagskolumn med humor och charm.

– Jag kan driva med kungen, till exempel. Jag vet att många väntar på att veckans inlägg ska släppas.

Petter Mählers avslappnade sätt märks under pratstunden där han brister ut i skatt vid flera tillfällen.

– Det är lätt när man älskar det man gör. Livet blir enklare, säger han.

Varför heter ditt bolag ”Semmeltest på Östermalm”?

Frågan som många ställt är: ”Varför heter ditt bolag Semmeltest på Östermalm?

– Haha, det är just det; man ska undra. Det är ett marknadsföringstrick. Alla leverantörer kommer ihåg det, vilket är bra. Bakgrunden till själva namnet kommer från tiden när jag jobbade på en centralägd butik. Jag ville testa att sälja semlor utomhus. Men det var omöjligt att få lov till. Slutligen fick jag lova att göra ett semmeltest. Det föll väl ut och nu säljs semlor utomhus. Då bestämde jag mig när jag får en egen butik ska det vara namnet, säger han.

– Det är också samma sak som att säga ”ingenting är omöjligt”.

Petter Mähler

Aktuell: Mentor för unga i butiken.

Ålder: 44 år.

Familj: Fru, fyra engelska bulldoggar.

Bor: Vallentuna.

Favoriträtt: En fin bit entrecôte med en schysst bearnaisesås.

Favoritprodukt: Cola zero sedan 20 år.

Roligaste delen i jobbet: Mixen av sysslor, men särskilt kundkontakten som blir tydlig i en områdesbutik. Kunden ska känna att det är en riktigt bra butik.

Bakgrund: Efter extrajobb och tre år på Hemköp Umeå erbjöds han Hemköpsprogrammet för butikschef. Jobbat i butik i Sollefteå, Skellefteå, Ängelholm, lite längre i Kortedala, Göteborg. Regionchef på Hemköp för 20 butiker i Norrland, sedan 20 i Dalarna. Vice driftchef centralt för Hemköps alla regioner. 2019, 91/9-handlare. Sedan tre år tillbaka handlare och sedan ett år 50/50-kompanjonskap med Henrik Enshagen.

Fritid: Hundarna, gym igen som försakats under de fyra åren.

Förebild: Leif G W Persson, han jobbar med sannolikheter och hatar slumpen. One of a kind. Sån är jag med.

Mål: En riktigt bra butik och vara plantskola för unga.

Artikeln är en del av vårt tema Mötet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079