23948sdkhjf

Världspremiär för 3D-printad mat i butik – Mycorena bakom proteinet

Tyska stormarknadskedjan Rewe är först i världen med att sälja 3D-printad mat i butik. Bakom produkten står bland annat det svenska foodtech-företaget Mycorena.

Det österrikiska livsmedelsteknikföretaget Revo Foods lanserar tillsammans med Rewe en 3D-printad vegansk laxfilé. Huvudingrediensen i filén är Promyc, en mykoprotein-ingrediens som utvecklats av svenska Mycorena. Ett samarbete som Food Supply rapporterat om tidigare.

Proteinet som baseras på svampar, har utvecklats med det särskilda syftet att passa i just 3D-printade produkter. Forskninglagets arbete ska ha möjliggjorts tack vare stöd på 1,5 miljoner euro från det europeiska finansieringsprogrammet Eurostars 3 med medfinansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon Europe.

Enligt Mycorena täcker proteinet de näringsmässiga bekymren med att ersätta fisk, och imiterar känslan av att äta riktig lax.

– Med detta är Mycorenas mykoproteinprodukter fullständigt anpassade till en framväxande tillverkningsteknik som vi tror kommer att spela en nyckelroll i framtidens mat, säger Paulo Teixeira, innovationsansvarig på Mycorena, om samarbetet med Revo Foods.

Den teknik som Revo Foods använt sig av, kan integrera fett i en fibermatris, och är enligt Mycorena den första kontinuerliga produktionsprocessen som kan massproducera 3D-printade livsmedel.

– Med milstolpen i sikte att uppnå industriell skala på 3D-printad mat går vi in i en ny matrevolution, en tid där mat kan tillverkas helt enligt kundens behov. Vi skapar inte bara ett veganskt alternativ; vi formar en ny framtid för matproduktion, säger Revo Foods vd Robin Simsa.

Filén släpps först hos tyska Rewe den 14 september, men kommer att gå att beställa från producentens hemsida från och med oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094