Åsa Domeij: ”Vi måste bli bättre på att samla in och återvinna plast”
Inom dagligvaruhandeln hanteras enorma flöden av material i form av engångsförpackningar. Branschen jobbar därför gemensamt med förbättringar för att inte använda onödigt mycket material, för att på så sätt minska klimatavtrycket från förpackningar.
Ibland hör man att vi svenskar, även om vi ofta inte är beredda att göra några större livsstilsförändringar för miljöns skull, åtminstone är bra på att källsortera. Men tyvärr stämmer inte det inom alla områden. Massor av förpackningar slängs i det kommunala restavfallet och eldas upp i stället för att materialåtervinnas.
Särskilt dåliga är vi på att lägga plast i materialåtervinningen. Ungefär hälften av den plast som ska källsorteras hamnar rätt, trots att det är viktigt att den materialåtervinns. Att elda plast är som att elda olja. Om mer plast återvanns skulle inte lika mycket olja behöva användas till att producera ny plast.
Vad kan vi inom livsmedelsbranschen göra för att våra kunder ska källsortera sin plast? Vi är redan bra på att skriva ut hur man ska sortera på våra egna märkesvaror. Men om man jämför med Returpack som återvinner PET-flaskor och har omfattande ”Pantamera”-kampanjer är vi inte särskilt aktiva mot kunderna. Det kan vi förbättra!
I handeln kan vi tillsammans göra skillnad för minskad klimatpåverkan från förpackningar genom att bli bättre på information till våra kunder om källsortering.
Handeln ligger till stor del bakom Site Zero, den gigantiska satsning på plaståtervinning som görs i Motala. I år har nya investeringar gjorts och när anläggningen invigs i november finns kapacitet att ta emot betydligt större volymer plast än tidigare. Dessutom kan betydligt fler sorters plast sorteras ut. Med andra ord ger det mycket goda förutsättningar till en högre grad av materialåtervinning.
För att mer plast ska kunna återvinnas räcker det inte med att investera i en modern anläggning för bättre sortering av större volymer. Den plast som inte källsorteras och samlas in, kommer inte heller att kunna materialåtervinnas. Och de plastsorter som det ännu inte finns tekniska lösningar för att materialåtervinna kommer inte heller att kunna återvinnas även om de levereras till Site Zero.
Marknaden för återvunnen plast behöver också förbättras så att alla olika fraktioner som sorteras ut ska få ett värde på marknaden.
I handeln kan vi tillsammans göra skillnad för minskad klimatpåverkan från förpackningar genom att bli bättre på information till våra kunder om källsortering. Vi kan även fortsätta att arbeta för att plastförpackningarna ska gå att återvinna och i högre grad efterfråga återvunnen plast på marknaden.
För att få till en mer cirkulär ekonomi behöver vi dessutom arbeta för och stötta politik för en mer cirkulär ekonomi.
Tillsammans kan vi göra stora förflyttningar mot en mer hållbar utveckling.
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood
Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.