23948sdkhjf

Ica säljer centrallagret – skriver hyresavtal istället

Affären är en så kallad sale and lease back-transaktion.

Ica Fastigheter har sålt sitt centrallager i Västerås. Fastighetens yta är på drygt 101 000 kvadratmeter och den nya ägaren Genesta tillträdde den 13 oktober. I samband med försäljningen av lagret skriver Ica ett hyresavtal med de nya ägarna som gäller i 15 år.

– ICA Sveriges logistik fortsätter ha sin viktiga verksamhet på Icas centrallager på Hacksta i Västerås. Jag är glad att vi genom det 15-åriga hyresavtalet får förutsättningar att långsiktigt fortsätta utveckla såväl vårt stöd till Ica-butikerna som vår logistikenhet som arbetsplats, säger Emma Lindström, logistikdirektör Ica Sverige.

Nettoeffekten av transaktionen på koncernens kassaflöde uppgår till cirka 1,2 miljarder kronor i det pågående, fjärde kvartalet 2023. Samma summa, 1,2 miljarder kronor, bedöms koncernens nettoskuld minska i och med försäljningen om man inte räknar in Ica Banken och IFRS 16 leasingskulder. Räknar man in IFRS leasingskulder minskar nettoskulden istället med 0,4 miljarder.

– Vi är glada över försäljningen och att teckna ett långt hyresavtal, och ser fram emot ett gott samarbete med Genesta. Genom affären frigörs kapital för att minska Ica Gruppens nettoskuld, säger Mattias Lundgren, tillförordnad vd ICA Fastigheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078