23948sdkhjf

Uppdraget: Ta City Gross till nya höjder

Med erfarenhet av att locka ny kundgrupper till redan etablerade koncept ska Olof Fransson, via den för City Gross nyskapade tjänsten vice vd, ta företaget till högre höjder.

Tidigare i år rekryterade City Gross Granngårdens vd Olof Fransson. Hos sin nya arbetsgivare fick han titlarna försäljningsdirektör och vice vd. Den senare hade dittills inte funnits inom City Gross.

– Det som var väldigt attraherande och spännande var dels att få förmånen att tillhöra ett familjeägt bolag med en effektiv organisation vilket innebär att det som vi i företagsledningen beslutar får ett snabbt genomförande, dels att jag fick förmånen att tillträda en nytillsatt tjänst där mycket fokus ligger i strategisk affärsutveckling som jag attraheras mycket av.

Han beskriver den nya tjänsten, som han tillträdde den 2 maj, som ett komplement till vd Anders Wennerberg.

– Mycket av mitt fokus ligger på att komplettera ledningsgruppen med mer affärsutveckling och däri den strategiska utvecklingen för City Gross.

Olof Fransson

Titel: Försäljningsdirektör/vice vd för City Gross

Ålder: 54

Familj: Fru Ingrid

Fritidsintressen: Italienska hästkrafter

Utbildning: Gymnasial ekonomisk

Bakgrund: Coop 20 år (diverse olika roller, bland annat stormarknadschef), Biltema (vd Biltema Sweden), Granngården (bland annat vd)

Förebild: PG Magnusson, dåvarande kedjechef för Coop Extra

Bästa beslutet just nu: Att vi är tillbaka i Bromma med en helt ny butik.

Tjänsten är en kombination av nytillkomna uppgifter och en sammanslagning av tidigare existerande.

– Det var tydligt att det fanns ett behov av att hålla ihop den strategiska utvecklingen och även inkludera affärsutveckling med lite nya initiativ i den. Så det är definitivt en investering som City Gross gör i den här tjänsten för att vi ska ha en bättre framdrift i de här frågorna.

Hur nära jobbar du och Anders Wennerberg?

– Väldigt tätt. Anders och jag ser tillsammans med ledningsgruppen ett antal olika utmaningar, prioriteringar och projekt som vi behöver göra. Sen fördelar vi de arbetsuppgifterna. Vad behöver Anders driva och vad kan jag driva, och var kan vi komplettera varandra i ett antal frågor, tillsammans med övrig ledningsgrupp och sedermera hela organisationen.

När Bergendahl Foods partihandel såldes till Axfood så skapades en ny försäljningsavdelning på City Gross. Under sin första tid har Olof Fransson bland annat haft i uppdrag att rekrytera och sätta den organisationen.

Vilka är de största utmaningarna för företaget?

– Dels är det att vi ser till att säkra en tillväxt samtidigt som vi också säkerställer ett antal nyetableringar. Vi ser också en jättestor fördel med att tillhöra Dagab. Där har vi väldigt många positiva förutsättningar att infria i det samarbetet.

I bagaget har Olof Fransson, utöver tiden som vd på Granngården, dessutom 20 års erfarenhet inom Coop där han under sista tiden jobbade som stormarknadschef och däremellan var han vd för Biltema Sweden.

Under tiden på Coop var han med och introducerade Coop Extra-konceptet. På Biltema var han med och implementerade ett nytt koncept med bland annat kedjans kafé och på senaste arbetsplatsen skulle uppfattningen av Granngården skifta från yrkesbutik till något som passade alla.

– Jag har lärt mig vad som är viktigt för att lyckas när man implementerar ett nytt koncept. Och det sitter otroligt mycket i entreprenörskapet, ledarskapet och teamet i butikerna.

Åt vilket håll ska man ta City Gross?

– Kunden uppskattar ju dels en rationell storhandel och då ska det gå tämligen fort, men även att vi kan attrahera med matshopping i vår färskvaruhall. Vi behöver utveckla City Gross till en modern stormarknad. Och innehållet i den är det som vi tittar på affärsutvecklingsmässigt. Vad kan vi utveckla i befintligt uttryck, och vad kan vi komplettera med i nya former av erbjudanden.

Olof Fransson tycker sig se en förflyttning i konsumenternas fokus där pris inte är riktigt lika viktigt längre. Han pekar också på att kunderna i dag har en mer flyktig lojalitet och att det därför är viktigt att fylla flera olika behov för att behålla dem.

– Det ställer krav på att vi måste vara så pass bra att vi överträffar förväntan om det så är en tisdag där man vill handla lågpris och rationellt, eller en lördag där man vill unna sig färska räkor med tillbehör från vår färskvaruhall.

Ett annat sätt att utvecklas är att etablera fler butiker. I somras gick man ut med att man har som mål att växa med 10-15 butiker. I dag ligger nordligaste butiken i Sundsvall men i och med det relativt nya samarbetet med Dagab kan man även komma att blicka längre norrut.

– Men det är inget som är utstakat och bestämt. 

– Från vår sida finns det en tydlig plan för expansion. Det som egentligen bestämmer takten är i vilken tidsordning som vi kommer igenom med etableringar. Nu har vi presenterat Borlänge, Norrtälje, nya Västerås, samt Skövde som bekräftade etableringar. Vi är ute och kikar på väldigt många potentiella orter för etableringar. Vi är 42 hus i dag, vi kan ledigt och lätt växa med ytterligare 15 hus men tidsramen för det är inte helt och hållet i våra händer.

Tre frågor

1. Vad har du fokuserat på hittills?

– Att få lära känna organisationen och företaget, samt att rekrytera och se till att försäljningsavdelningen på City Gross snart är komplett.


2. Vad är viktigast just nu?

– Att fortsätta den resan som vi har påbörjat med att säkerställa erbjudandet i en modern stormarknad.


3. Vad händer inom fem år?

– Om vi blickar tillbaka fem år istället och ser vad som hänt på den tiden, så tror jag att om fem år så är kunden helt transparent i att handla online eller i fysisk butik, jag tror också att kunden uppskattar en komplett lösning i vardagen mycket mer än att gå på unikt vara/pris. Det är jag helt övertygad om.

Artikeln är en del av vårt tema Chefsintervjun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113