Disciplinerad glädje bakom årets mejeri- och juiceavdelning
Efter 22 år inom butik, 18 av dessa på Ica Kvantum Sickla och 16 med ansvar för mejeriavdelningen, kunde Mikael Lind på plats i stadshuset i Stockholm i mitten av november, kröna sin tid med titeln Årets mejeri- och juiceavdelning 2023.
– Det är en bekräftelse, en stor klapp på axeln och ett kvitto på att man jobbat rätt under alla år.
Avdelningen som i dag är runt tio personer stor, prisas bland annat för sin konsekvens i att vara inspirerande och säljande, sitt breda sortiment av laktosfritt och växtbaserat kryddat med en välexponerad juice-avdelning.
– Det ska inte finnas några dåliga dagar. Kunden ska få en wow-känsla oavsett om det är en söndag eftermiddag eller en måndag morgon. Man ska känna att här finns det mycket att välja på, här är det alltid fräscht och påfyllt.
Tre tips för att få den bästa mejeriavdelningen
- Rutiner. Det är klart att alla kan ha rutiner, men det viktigaste är att de efterlevs. Att få rutinerna att fungera hela dagen, sju dagar i veckan. Och då gäller det att skapa rutiner som funkar alla dagar i veckan. Och det har vi lyckats med. Sen är det väl inget specifikt tror jag.
- Att få alla involverade så att alla vet vad de ska göra varje timma, varje dag sju dagar i veckan.
- Och sen att få alla att känna en glädje, det är kul att gå hit. Alla ska känna en glädje när man kommer till jobbet och en glädje att kunna möta kunden och leverera det vi kan sju dagar i veckan, oavsett position på företaget.
Du nämnde inget om sortimentet, hur viktigt är sortimentet?
– Det är absolut viktigt, men det beror på var i Sverige man är. I storstäderna är sortimentet viktigare än ute på landsbygden. Och specifikt för den här butiken är sortimentet extremt viktigt. Vi måste ha allt av allt, och det gäller att leverera. Lyssna på kunden vad den vill ha och anpassa sen efter den marknad du har.
Hur lyckas man med det?
– Rutiner är a och o. Så att alla vet vad de ska göra och att alla känner att de får vara delaktiga och göra allting. Det är det absolut viktigaste.
Strax efter att butiken tog emot priset på Dagligvarugalan pratade vice vd, Staffan Lundberg, om vikten av att ha välfrontade hyllor. ”Varorna ska nästan ramla in i kundvagnen”. Mikael Lind förklarar att man har tre större omgångar av frontning per dag. En direkt på morgonen, en på eftermiddagen och så en sista på kvällen.
– Men så är det i hela butiken.

En annan sak som juryn nämnde i sin motivering var de lokala inslagen i avdelningen. Butiken har bland annat satsat på varor från Sanda Hönseri i Österhaninge och Roslagsmjölk i Roslagen. Det lokala får framskjutna platser på gavlar och i kistor, samtidigt som man lyfter fram produkterna i sociala medier och de egna annonsbladen.
Under sina många år i branschen har Mikael Lind lärt sig att man aldrig är i mål med något. Det gäller att vara lyhörd för vad kunden efterfrågar. Vad som är rätt i i dag är inte nödvändigtvis rätt i morgon.
– Det laktosfria har varit väldigt uppåt under många år. Sen var det ett tag som det var mycket med det veganska, men det har ju dalat ungefär i samma veva som ekonomin gick ner i Sverige. När jag började här hade vi en sektion med laktosfritt, då fanns det nästan inget veganskt alls. Och nu är det väl tio-elva sektioner. Så det är ganska stor skillnad på alla de här åren.
Under sina 16 år med ansvar över mejeriavdelningen är just breddandet av sortimenten en av de största förändringarna han upplevt.
– Det är ju svårare att alltid ha allting hemma hela tiden. Vissa produkter säljer väldigt bra och vissa mindre men du måste alltid ha allting hemma hela tiden. Det får ju inte finnas några hål i hyllan.
I dag finns det nästan för många alternativ menar han.
– Man vill kunna erbjuda kunden så mycket och brett som möjligt, men till slut blir det nästan för mycket när man har tio-elva sorter av samma produkt. Då blir det nästan att de tar ut varandra till slut.

Artikeln är en del av vårt tema Dagligvarugalan.