23948sdkhjf

Hello Fresh når inte målen – aktien kollapsade

Det tyska matkassebolaget Hello Fresh meddelade under torsdagskvällen att medellångsiktiga mål inte kommer nås och guidade samtidigt ner vinstutsikterna. Aktien kollapsade i Frankfurt efter beskedet.

Hello Fresh tyngs av ökade kostnader för expansion av produktionskapacitet, kundservice och marknadsföring, skriver bolaget i uppdateringen, där det framgår att den justerade ebitda-vinsten väntas landa i spannet 350-400 miljoner euro i år. Det är klart lägre än förväntningar på 549 miljoner euro, enligt estimat från S&P Global Market Intelligence.

Dessutom indikerar guidningen en försvagning från 2023, då den det justerade ebitda-resultatet enligt preliminära siffror kom in på 448 miljoner euro.

Även på omsättningsraden var guidningen en besvikelse jämfört med estimat.

”Givet att verksamhetsmiljön försvårats avsevärt jämfört med när vi satte de medellångsiktiga målen tvingas ledningen ompröva affärsplanen och slutsatsen är att Hellofresh inte kommer nå tidigare kommunicerade ambitioner”, skriver bolaget.

Hello Freshs medellångsiktiga mål, som gällde för 2025, var en omsättning på 10 miljarder euro och en justerad ebitda-vinst på 1 miljard euro.

Aktien sjönk med över 40 procent efter beskeden.

I Sverige ser utvecklingen ut på liknande sätt.

I oktober gjorde Fri Köpenskap en kartläggning av läget för de olika aktörerna i branschen med rubriken ”Matkassarnas mörka år”. Genomgången var baserad på boksluten för 2022. Sedan dess har krisen fördjupats. Marknaden för måltidskassar nådde, enligt en GfK-undersökning sin högsta punkt i september 2022 för att sedan tappa 25 procent på bara ett år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079