23948sdkhjf

Coop-butik brann ned – hade renoveringsplaner för 40 miljoner

En brand utbröt i Coops butik i Arvidsjaur under tisdagseftermiddagen.

Strax innan 14 under tisdagseftermiddagen inkom ett larm om en brand i Coops butik i centrala Arvidsjaur. Branden var så kraftig att ett viktigt meddelande till allmänheten utfärdats till de boende i Arvidsjaur. 

– Det är en allvarlig situation för oss och Arvidsjaur som samhälle. Mycket tyder på omfattande materiella skador, sade Tomas Hansson, vd Coop Norrbotten till SVT någon timma efter att branden brutit ut.

Vid 16.30 rapporterade Sveriges Radio att butiken skulle brinna ned.

– Det är tragiskt, kommenterade Lena Ruuth, kommunchef i Arvidsjaur.

Fri Köpenskap rapporterade i mitten på mars om renoveringsplanerna för Coop-butiken. I ett projekt som beräknades gå på 37-40 miljoner kronor skulle kontor och omklädningsrum flyttas till grannlokalen som tidigare varit en bank. Det skulle i sin tur leda till bland annat större säljyta, nya kylar och frysar, och att beredningsrummen görs om.

Projektet var då beräknat att stå klart i november.

Uppmärksammade bränder i livsmedelsbutiker de senaste två åren

November-december 2023

 • Ica Supermarket Mullsjö drabbades på kort tid av två bränder i entrén, rapporterar SVT. En man står åtalad för bränderna och krävs på tre miljoner kronor i skadestånd. Domen landar under tisdagseftermiddagen.

December 2023

 • Ica Supermarket Vagnhärad i Trosa brann ner till grunden efter att en brand i en närliggande pizzeria spritt sig. Planen är att bygga en ny butik.

December 2023

 • Ica Supermarket Haga i Västerås totalförstördes efter att en kund satt eld på butiken. Fastighetsägaren hoppas ha en ny butik på plats inom ett år.

November 2023

 • Coop Torsvik på Lidingö drabbas av en brand som startade i personalrummet. Vad som orsakade branden är under utredning. Bara tre månader efter incidenten kunde butiken öppna igen.

November 2022

 • En brand utbröt i samma hus som Östenssons butik på Ekön. Ett tag fanns planer på totalrenovering men i mars 2023 stod det klart att fastigheten skulle rivas.

November 2022

 • Tempo Valla i Katrineholm drabbades av en brand som startade i butikens ventilationssystem och skapade sot- och rökskador i större delar av butiken. Den stoppades dock i tid och butiken behövde aldrig stängas.

November 2022

 • Butiken Världens mat i Piteå totalförstördes i en brand. Flera närliggande affärer och lägenheter rökskadades i varierad utsträckning.

September 2022

 • En brand utbröt i Coop City i Kristianstad. Sprinklersystemet räddade lokalen undan total förödelse, men butiken tvingades stänga och ett omfattande saneringsarbete tog vid. En månad senare öppnade man igen.

Augusti 2022

 • Coop Källö-Knippla i Göteborgs skärgård förstördes helt i en brand som även spridde sig till intilliggande lägenheter. Planer finns på en ny butik som skulle kunna stå klar i juni 2025.

Juli 2022

 • Willys och Jula på Erikslunds handelsområde i Västerås brann ner till grunden efter en storbrand. Bägge butikerna återvände snabbt till platsen i ersättningslokaler och i december 2023 öppnade Willys en helt ny butik på området.

April 2022

 • Ica Supermarket Rottne utanför Växjö bröt en brand ut som tros ha startat i en kyldisk. Ett halvår senare kunde butiken öppna igen.

Ica Supermarket Arvidsjaur som bara ligger ett stenkast från Coops butik tvingades stänga under eftermiddagen, till följd av branden.

”Vi uppmanar alla att hålla sig undan från rökutvecklingen. Vi har stängt pågrund av direktiv från Polisen och väntar på klartecken att kunna öppna igen. Våra tankar är med Coop med personal”, skriver butiken i ett inlägg på Facebook.

Vid 18-tiden meddelade butiken att man återigen kunnat öppna.

Ica Supermarket Arvidsjaurs inlägg

Fri Köpenskap skrev i mars om att det i snitt inträffar cirka 200 bränder om året inom handeln, läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047