23948sdkhjf

Stor bytesaffär bäddar för Ica-kvarteret i Årsta

Efter en stor bytesaffär mellan Ica Fastigheter och Stockholms stad kan matjätten nu ta nästa steg i planerna på ett Ica-kvarter i den växande stadsdelen Årsta i södra Stockholm.

Den 12 juni slutförde Ica Fastigheter ett markbyte med Stockholms stad, där Ica säljer mark för 843 miljoner kronor och köper mark av staden för 371. Affären ger en kassaflödeseffekt på 472 miljoner kronor för Ica Fastigheter och ger bolaget en reavinst på över 500 miljoner kronor, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

I det förvärvade området planerar Ica Fastigheter sedan tidigare för ett så kallat Ica-kvarter med livsmedelshandel i bottenvåningen samt 300 bostäder i en tredimensionell fastighetsbildning i ett joint venture med bostadsutvecklingsbolaget Nordr. 

– Vi är väldigt glada över att nu äntligen kunna ta nästa steg i utvecklingen av den nya Icabutiken med intilliggande handel och service. Butiken kommer utgöra hjärtat i den nya stadsdelen i Årsta och kommer bli ett viktigt nav och en trygg mötesplats för boende och besökare, säger Jan-Erik Hellman, vd Ica Fastigheter, i en kommentar.

Utanför den kommande butiken, som kommer att ligga centralt på Årstafältet, är det tänkt att bli ett torg. Torget ska enligt Ica även kunna fungera som entré ut mot den stora del av fältet som fortsatt ska vara befriad från bostadsbyggande. Där ska det istället bli en anlagd park för lek, idrott och sociala aktiviteter.

Stockholms stad kommer att ansvara för utbyggnad av gator, torg och parken. Totalt beräknas hela utbyggnaden av fältet ta 15-20 år.

För drygt ett år sedan presenterade Coop sina planer på en ny butik i området i samarbete med Stockholms kooperativa bostadsförening, SKB.

Artikeln är en del av vårt tema Etableringar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095