23948sdkhjf

Axfood och Ica träffar 20 ukrainska leverantörer – vill lansera i Sverige

Ett nytt projekt kan leda till att det blir fler livsmedel från Ukraina i de svenska butikerna.

Som en del i EU:s stöd till Ukraina har medlemsländerna tagit på sig att utbilda ukrainska företag i hur de kan exportera sina produkter till unionen. Inom ramen för det driver UD genom myndigheten Kommerskollegium ett svenskt projekt.

Kommerskollegium har samarbetet med företaget Food Collective för att välja ut intressanta ukrainska livsmedelsproducenter, utbilda dem i de svenska regelverken samt sätta ihop en resan där de kommer hit för att träffa olika aktörer.

– Vi kommer att tillsammans med Kommerskollegium ta hit 20 matföretag från Ukraina som kommer att få besöka flera aktörer inom handeln. Vi kommer att besöka både butiker och huvudkontoren på bland annat Ica, Axfood och Arvid Nordquist, säger Jenny Köpper, vd för Food Collective.

Eftersom det finns handelshinder mot animaliska produkter från Ukraina är det inga mejerier eller kött- och charkprodukter. Jenny Köpper uppger att det enbart är växtbaserade produkter som till exempel konserverade grönsaker, proteinbars och prebiotiska kakor.

– Det som är intressant är att alla företagen som är utvalda är starka företag som redan exporterar till någon marknad. Alla är kvalitetssäkrade och har bra produkter, säger Jenny Köpper.

Projektet är uppdelat i olika delar där en del är olika webinarier där man bland annat går igenom lagstiftning, prisstrategi och försäljningsprocesser. Sedan kommer bolagen under några dagar i mars besöka Sverige för att få en presentation av svenska livsmedelsföretag och träffa olika aktörer. 

– Det handlar om rent praktiska saker man ska göra, till exempel hur etiketterna ska vara på pallen och hur går en avisering till handeln till. I nästa steg, om de får ihop kalkylen, kommer de att avisera in produkterna. Men man måste först ta reda på om det blir lönsamt för både handeln och leverantören. De kan inte komma in med produkter som är dyrare än de svenska, säger Jenny Köpper. 

Jenny Köpper efterfrågar att flera aktörer som vill träffa de ukrainska leverantörerna och engagera sig i projektet ska höra av sig. Men än så länge har stödet varit bra, uppger hon.

– Responsen har varit väldigt positiv. Många handlare vill ju gärna stötta ukrainska företag. Vi har börjat provsälja lite produkter från Ukraina och de har uppskattat det. Vi har börjat sälja honung därifrån tillsammans med svensk, vilket också handlar om biologisk mångfald, men vi har sett att konsumenterna köper den ukrainska för att man vill göra något gott, säger Jenny Köpper.


Hur har Axfood och Icas engagemang sett ut?

– Vi har bara kontaktat dem och frågat om de vill ta emot de ukrainska företagen. Men det är roligt att de reagerat så positivt. I det här läget är det bara ett möte, men att man ställer upp är fint. Man kan göra skillnad genom det här.


Vad hoppas ni det ska leda till?

– Till goda affärer. Det här är affärsmässigt måste man också komma ihåg. Nu träffar vi dem initialt för att vara schyssta och ställa upp, men sedan måste man mötas i en affär som är lönsam för bägge parterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094