Ica Sveriges vd om Påfart: Investering i framtidens arbetskraft
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstagande är skribentens.
Utanförskap kostar. För individen, för samhället och för framtiden.
Att stå utanför arbetsmarknaden länge gör att möjligheten att komma tillbaka blir allt svårare. Samtidigt ser vi inom handeln ett växande behov av kompetens.
Därför tar vi initiativ till Påfart Ica – en satsning för att skapa förutsättningar för individer utanför arbetsmarknaden att få in en fot och minska risken att hamna i långvarigt utanförskap.
Att bidra till samhället ligger i Icas DNA. Vi finns i nästan alla Sveriges kommuner och Ica-butikerna är ofta ett viktigt nav i lokalsamhället.
Genom åren har många Ica-handlare tagit lokala initiativ för att hjälpa personer in i arbete. Nu tar vi ett samlat grepp och skapar en modell som kan skalas upp, utvecklas och få effekt på bred front.
Påfart I är ett praktikprogram riktat till personer som har varit utan arbete i minst sex månader. Vi startar med ett pilotprojekt där 64 deltagare får utbildning och praktik i 38 butiker, och där samarbete med Arbetsförmedlingen ger en stabil grund.
Målet är att 1 000 personer ska ha genomgått programmet till 2027.
Det här är inte en symbolisk insats – det är en investering i människor och deras framtid. Ett jobb är mer än en inkomst. Det skapar struktur, gemenskap och självkänsla. Det ger framtidshopp.
Påfart Ica handlar om att ge människor verktyg och förutsättningar att lyckas, genom en kombination av utbildning och praktik.
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Min förhoppning är att vi med Påfart Ica också ska inspirera fler i näringslivet att ta liknande initiativ och tillsammans skapa ett starkare och mer inkluderande samhälle. Samtidigt som vi hjälper individer att få en fot in i arbetslivet, säkrar vi framtidens kompetens för handeln.
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Min förhoppning är att vi med Påfart Ica också ska inspirera fler i näringslivet att ta liknande initiativ och tillsammans skapa ett starkare och mer inkluderande samhälle.
Ett sätt för politiken att verka i samma riktning vore att återgå till en lägre arbetsgivaravgift för unga upp till 23 år. Den höjdes våren 2023 då dagligvarubranschen och Sveriges konsumenter samtidigt kämpade med effekterna av de snabba pris- och kostnadsökningarna i livsmedelskedjan.
En lägre arbetsgivaravgift för unga skulle både sänka trösklarna för unga att få en fast förankring på arbetsmarknaden samtidigt som det skulle medverka till ett lägre kostnadstryck i dagligvaruhandeln efter flera år av kraftigt höjda kostnader och priser.
Ju fler åtgärder och insatser som verkar i samma riktning, desto större chans att göra skillnad. Vår bransch är en viktig arbetsgivare, och vi har en unik position att göra skillnad.
Artikeln är en del av vårt tema Chefen har ordet.