23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Butiker och bagerier slänger bröd för miljarder

I Sverige slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton fikabröd, en ekonomisk förlust på 9 miljarder kronor. Mer än hälften blir svinn redan i butiker eller bagerier.

Totalt 180 000 ton bröd blir svinn årligen. Det motsvarar inte bara en ekonomisk förlust på ungefär 9 miljarder kronor, utan även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led. Det framgår av en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer. Mycket av svinnet skulle kunna undvikas eller tas tillvara på bättre sätt genom riktade åtgärder redan i produktions- och försäljningsledet, menar Louise Bartek, som ligger bakom studien.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078