Snacks och godis på samma avdelning ledde till merförsäljning
Godis driver helgförsäljning, så även snacks. Att integrera godis och snacks är nästa steg för att underlätta för konsumenten.
– Vi testar just nu en förlängning av destinationen där vi också ramar in snacks. Testet håller på att färdigställas på Stora Coop Vinsta, säger Anna Garding, projektledare butiksutveckling på Coop Sverige, för Fri Köpenskap.
Stora Coop Vinsta i Vällingby utanför Stockholm är i sluttampen med uppdateringen. Butikschefen Dennis Bryngelsson såg en effekt på omsättningen redan innan avdelningen hunnit bli klar.
– Vi märkte redan när vi byggde om, då det var ganska rörigt, att försäljningen ökade både på snacks och godis. Godiset sticker ut med den nya känslan. Det märks att folk stannar upp och får med sig mer härifrån, säger han.
Att gå från två mindre separerade avdelningar till en stor gemensam har gett många fördelar, menar han.
– Det är komprimerat och vi har kunnat nyttja ytan på ett bättre sätt. Allt har i stort sett fått mera plats samtidigt som vi har kunnat skapa mer luft.
Dricka och snacks, och godis, hör ihop men det finns inga tankar på att också föra in dryck till destinationen.
– Nej, den driver så mycket volym av sig själv, så drickan får vara en egen del, säger han.
Godisavdelningen har överlag fått ett större fokus, och allt fler gör förändringar för att göra avdelningen tydligare.
– Vi ser helt klart att det blivit ett större fokus på hur man designar inte minst lösgodisdelen, och vi tror att det är en trend som kommer att hålla i sig. Det är fokus på att skapa en destinationskategori för lösviktsgodis och vi ser att butikerna arbetar kreativt med detta, säger Kerstin Cederkäll, konceptansvarig lösviktskonfektyr på Ica Sverige.
Inom Ica är det framför allt Maxibutikerna som satsar på nya fräscha godisavdelningar som gärna får sticka ut. Ett par exempel är Ica Maxi Borås och Ica Maxi Högsbo, där man valt att efterlikna en biograf och gammal godisbutik.
– Generellt ser vi att många butiker, framför allt Maxibutiker byggt ut sina avdelningar, ökat antalet godissektioner och helt enkelt gör det till en destination. Man skapar en fin, inspirerande och ofta färgstark miljö som skapar en inbjudande känsla för kunden. Det finns exempel på Icabutiker som inrett sina lösgodisavdelningar som biograf, tivoli och gammaldags godisbutik, säger Kerstin Cederkäll.
Coop arbetade fram det nya konceptet och testade i slutet av 2023 i två pilotbutiker; Stora Coop Sundby Park och Stora Coop Sundsvall.
– Vi ville skapa något som kändes som Coop. Det viktiga för oss är att det är en röd tråd genom hela butiken. Står man vid godiset ska det kännas lustfullt och vara en tydlig destination. Däremot är det viktigt för oss att konceptet fungerar med övriga konceptuella delar i butiken, säger Anna Garding.
– Vi landade i ett koncept som vi tycker sticker ut i förhållande till övriga avdelningar men som också har en tydlig Coop-identitet. Vi ser ett utökat intresse för destinationer i butik. Det ska kännas kul att handla hos oss, vi vill skapa en upplevelse, tillägger Garding.
Godisavdelningen är också trendkänslig. Sociala medieplattformen Tiktok är en av de starkaste trendskaparna när det kommer lösgodissortimentet. Det märks inte minst i USA, där det blåser en Swedish candy-vind just nu.
Men enligt Anna Garding är det inte trenderna som driver Coops försäljning av godis.
– Nyhetsvärdet är stort inom godis, men det som egentligen säljer mest är basen. Man har sina favoriter och det är där man landar, även om man är nyfiken på att testa nya sorter. Intresset för nyheter är vanligare på sociala medier. En viss sort kan bli trendig där och då, men det är basen som man återkommer till, säger hon.
GODIS
· Ungefär 98 procent av de svenska hushållen handlar förpackad konfektyr vid cirka 30 tillfällen per år.
· Runt 40 procent av allt godis köps på impuls. Ett stopp vid lösviktsgodis är däremot ett mer planerat besök, en femtedel (20 procent) av lösviktsgodiset köps på impuls.
· Under pandemin gick försäljning av lösviktsgodis ner, men under 2023 syntes en stark återhämtning. Över 60 procent av de svenska hushållen handlar lösviktsgodis. Det är en ökning med 10 procent jämfört med föregående år och en liten ökning med jämfört med innan pandemin (+0,7 procent).
· Räknat i volym handlar svenskarna mer lösviktsgodis nu jämfört med innan pandemin. Däremot sker inköpen vid färre tillfällen.
Källa: Consumer Panel Services GfK 2022-2023