23948sdkhjf

Brist på arbetare hotar ostronskörd

| Av admin | Tipsa redaktionen

De franska ostronodlarna står nu inför årets mest hektiska helger, jul och nyår. Men verksamheten hotas av en stor brist på arbetskraft. Jobbet är helt enkelt för kortvarigt, för trist och för dåligt betalt för att locka folk.

Arbetsuppgiften består i att packa ostron i påsar om två eller fyra dussin och arbetstakten motsvarar 80 kilo ostron per timme.

Ersättningen ligger obetydligt över minimilönen och arbetet är kortvarigt. Det senare medför i sin tur att arbetslösa som får bidrag kan förlora på att ta jobb som ostronpackare.

Branschen försöker därför få myndigheterna att ändra på reglerna och göra det möjligt att både tjäna pengar på arbetet och behålla bidrag. En liknande överenskommelse finns när det gäller skörden av vin.

70 procent av den franska ostronproduktionen på drygt 900 000 ton sörplas upp under jul och nyår, berättar nyhetstjänsten Just-Food.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kartläggning: Alla butiker med statligt stöd

Fri Köpenskap har i en omfattande undersökning kartlagt alla butiker i landet som fått det särskilda glesbygdsstödet. De nya miljonerna har främst gynnat södra Sverige och Stefan Löfvens uttalande var felaktigt.

Två nya i Coop Värmlands styrelse

Ica-handlarens låt blir nytt album

Kinnevik investerar 300 miljoner i Kolonial

Krönika
Murar byggs när allt ska vara lokalt

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Axfoods vd: ”Så mycket omsatte vi på nätet”

På ett år har Willys ökat antalet e-handelsbutiker med 50 procent.

Arkiv

På nytt jobb
Hon ska styra Arlas kommunikation

Brittiska jättarnas fusion blockeras

Bergendahls nya grossist kan dubbla omsättningen

Lidl köpte årets första färskpotatis

Påsken sänkte marsförsäljningen

Axfood ångar på trots påskeffekten

Bergendahls skapar ny grossist för utländsk mat – stärker Matrebellerna

Coop testar pop up-butik: ”Som en minimarket”

Efter tio år - nu säljer han Ica-butiken

Duni vinner på prishöjningar

Engångsgrillarna försvinner ur sortimenten

Efter knivattacken på Maxi – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

Convenience fortsätter växa

Siffrorna: Fairtrade ökar kraftigt

Syskontrio säljer Ica Kvantum

Listan: Så ser kedjornas emv-andelar ut

Axfoods lager – nu spårbarhetscertifierade

Coop-fusionen får ytterligare kritik: Förre vd:n uppmanar att rösta nej

På nytt jobb
Orkla med ny kommunikationsdirektör

Ica-butik fick nazistflagga hissad på påskafton

Påskens vinnare och förlorare: ”Grillat sköt i höjden”

GDL vann Bergendahls upphandling

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Slakteri skållade levande kycklingar

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Axfood fortsätter köra med Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177