23948sdkhjf

Statoil köper Shells stationsnät?

Statoil Detaljhandel vill köpa Shells 440 bensinstationer i Sverige som är till salu. Om affären blir av och konkurrensmyndigheterna godkänner köpet skulle Statoil passera OKQ8 och bli marknadsledare.

Ett sammanslaget Statoil-Shell skulle få 37 procent av marknaden, jämfört med OKQ8:s 26 procent. Det gör att man formellt sett skulle klara sig under 40-procentsgränsen.

- Detta är inte diskuterat i styrelsen, men självklart är det något jag måste titta noga på, säger Mats Holgersson, vd i Statoil Detaljhandel, till Dagens Industri.

Statol Detalhandel Scandinavia AS omsätter 27 miljarder kronor [inklusive bensinskatt] och ägs till hälften av Ica. Sedan Ica köpte hälften i bolaget har rörelseresultatet stigit från 234 miljoner kronor till 675 miljoner.

- Ägarförhållandet mellan Ica och Statoil är unikt och nyckel till framgången. Hälften av bolagets bruttovinst kommer i dag från annat än drivmedel, och den andelen ökar. För en enskild handlare kommer 80 procent av bruttovinsten nu från annat än bensin, säger Mats Holgersson till DI.

I dag finns 180 Statoilmackar med tilläggsvarumärket Ica Express i Sverige Norge och Danmark. Inom fyra år ska det finnas omkring 450.

- Ytterligare en möjlighet är att vi kan samordna kortkoncepten. Vi tar i dag Ica-kortet och på sikt kan det bli aktuellt att introducera Ica-bankens tjänster på stationerna, säger Mats Holgersson till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062