23948sdkhjf

Kommunal får stöd av handels-fack

Handelsfackens europeiska organisation UNI-Europa uttalade på tisdgen sitt stöd för de konfliktåtgärder som Svenska Kommunalarbetareförbundet vidtagit.

Strejken inleddes den 23 april 2003 och omfattar för närvarande närmare 50 000 medlemmar.

"Kommunals medlemmar, främst de som arbetar inom den kvinnodominerade vårdsektorn har de senaste åren haft en sämre löneutveckling än många grupper på arbetsmarknaden. De som arbetar inom framförallt vård och omsorg har löner som är oacceptabelt låga", heter det i uttalandet som fortsätter:

"Att denna grupps löner är rimliga är en fråga som berör oss alla, inte minst när det gäller det framtida välfärdssamhället och möjligheten att kunna rekrytera personal till vårdsektorn.

En uppvärdering av de vårdanställdas arbete måste göras, såväl i Sverige som i övriga världen. Kommunals kamp för bättre löner inom de kvinnodominerade yrkena är också i allra högsta grad en jämställdhetsfråga.

Med anledning av detta vill UNI-Europas konferens rikta sitt fulla stöd till Kommunals kamp och uppmanar arbetsgivarna att tillmötesgå förbundets berättigade krav utan ytterligare dröjsmål".

UNI är en av världens största fackliga internationaler med 800 fackförbund i 140 olika länder. UNI organiserar bland andra anställda inom handel, kontor, privat tjänstesektor, grafiska sektorn, kommunikation och underhållning.

I veckan pågår UNI Europas första stora konferens på Folket Hus i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11