23948sdkhjf

Stora prisskillnader i Bauhaus

Byggvaruhuset Bauhaus priser är 30 procent högre i Sverige än i Tyskland. Det visar Konsument Europas prisjämförelser av 65 varor i svenska och tyska butiker, skriver Dagens Nyheter.

Särskilt stora var prisskillnaderna på skruvdragare, som nästan var 50 procent dyrare i Sverige. Det största prisgapet upptäcktes på kap- och geringssågar. En såg i Sverige som kostade 7 000 kronor gick att köpa i Tyskland för 4 750 kronor, en prisskillnad på 2 250 kronor.

Störst procentuell prisskillnad fanns inom verktygsgruppen sidavbitare. Det fanns sidavbitare som var mer än dubbelt så dyra i Sverige.

Av de varor som undersöktes hade Bauhausvaruhusen i Sverige högre pris på nio av tio varor.

- Vi är överraskade över de stora prisskillnaderna. Vi har inte fått någon riktigt bra förklaring från Bauhaus, säger Pär Wikingsson på Konsument Europa till Dagens Nyheter.

Jimmy Kling, inköpschef på Bauhaus i Sverige, anser att prisjämförelsen inte har utförts på ett korrekt sätt.

- Jag känner mig ganska överkörd av Konsument Europa, säger han till DN.

Enligt Jimmy Kling finns flera förklaringar till varför prisskillnaderna mellan Sverige och Tyskland tycks vara så stor, bland annat en stor momsskillnad, miljökostnader samt personal- och fraktkostnader. Han säger också att en vara kan ha samma modellbeteckning i båda länderna, men olika streckkoder. Om den köps i Sverige får man kanske med extra tillbehör som man inte får i Tyskland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062