23948sdkhjf

- Livsmedelsindustrin behöver euron

Det är viktigt för livsmedelsindustrin att Sverige säger ja till euron. Det är innebörden i ett brev som branschorganisationen Livsmedelsföretagen, Li, skickat till jordbruks- och näringsministrarna.



- Det är viktigt för industrin att få full tillgång till den europeiska marknaden på lika villkor som euroländenas företag, säger Li:s vd Agneta Dreber.

I brevet skriver Li att inträdet i EU gav den svenska livsmedelsindustrin fullt tillträde till EU-marknaden och att man också tog den chansen. Exporten av livsmedel har ökat starkt och betydligt mer än den totala exporten från landet. Li tror också att det finns potential för än större tillväxt.

Men nu är det inte längre gemensamma villkor som gäller eftersom tolv av länderna, Sverige undantaget, har en gemensam valuta.


Ju längre tid vi står utanför eurosamarbetet, desto större blir konkurrensnackdelarna och desto starkare blir konkurrenterna, skriver Li.

Mot denna bakgrund vill Livsmedelsföretagens styrelse uppmärksamma ansvariga ministrar på att industrin ser ett införande av euron som ett viktigt medel för att nå det övergripande målet och lika konkurrensvillkor med industrin inom EU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062