23948sdkhjf

Rökt mat farligare än man trott

Det är via livsmedel som vi får i oss den allra största mängden av de cancerframkallande ämnena PAH. Den upptäckten har lett till att EU-kommissionen nu är på väg att införa hårda gränsvärden för ämnet.

Följden kan bli att många rökta livsmedel kan komma att förbjudas.

PAH, polycykliska aromatiska kolväten, uppstår vid ofullständig förbränning. Ämnena, det rör sig sammanlagt ett hundratal, kan orsaka cancer och genetiska skador.

Tidigare trodde forskarna att det främst var via avgaser och nedfall som människor fick i sig PAH. Men ny forskning visar att icke-rökare får i sig 96 procent av all PAH via maten.

-Införs ett gränsvärde för PAH är det mycket osäkert om rökta livsmedel kommer att klara kraven, säger Bente Fabech på danska livsmedelsverket till Svenska Dagbladet.

En sammanställning som visar vilka livsmedel som ligger i farozonen väntas under hösten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063