23948sdkhjf

Finansinspektionen granskar Ica Banken

Finansinspektionen ska se över Ica Bankens rutiner efter det felaktiga utskicket av kontoutdrag till cirka 10 000 personer.

- Vi vill vara säkra på att banken har rutiner så att något liknande inte kan hända igen, säger Christina Westerling, chef för tillstånd- och rättsenheten på Finansinspektionen, till Dagens Nyheter.

Omkring 10 000 Ica-kunder i Stockholmsregionen har fått en annan persons kontoutdrag. Uppgifter om namn, adress, saldo och kreditbelopp finns på kontoutdraget, liksom den kod man behöver för att gå in på telefon- och internettjänsterna.

Att lämna ut uppgifter om bankkunder till andra personer än kunden själv strider mot banksekretessen. Enligt Britt-Marie André på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå går det dock inte att väcka åtal mot Ica Banken om man inte kan bevisa någon faktisk skada till följd av att personuppgifterna har lämnats ut.

Det är osäkert hur mycket misstaget kommer att kosta Ica Banken.

- Vi driver en process mot den externa leverantören som gjorde felet, men kostnaderna får bli en senare fråga, säger Bo Lagergren, informationschef på Ica Banken, till DN.

Ica Banken skickar ut 2,4 miljoner kontoutdrag och banken kan inte utesluta att fler än de 10 000 som har upptäckts har hamnat i fel händer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109