23948sdkhjf

Carlsberg Sverige bantar

Carlsberg Sverige planerar att lägga ned bryggeriet i Stockholm samt flytta huvudkontoret till Falkenberg. Det betyder att 400 tjänster i Stockholm försvinner.

Cirka 100 av dessa flyttas till Falkenberg och cirka 25 tjänster till Köpenhamn. Resterande tjänster avvecklas helt.

Bakom ligger den svaga volym- och resultatutvecklingen i den svenska verksamheten.

- Den extremt höga svenska ölskatten jämfört med flera grannländer gör att var femte öl som konsumeras i Sverige är privatimporterad, säger företagets styrelseordföranden Lars Påhlson i ett pressmeddelande. När flera andra länder i vår närhet – Polen och de baltiska staterna, alla lågskatteländer på öl – blir EU-medlemmar om något år och gränserna dit öppnas för privat ölimport kommer det att slå ännu hårdare mot svensk bryggeriindustri.

- Samtidigt har fokus inom handeln flyttats alltmer mot lågprisprodukter, fortsätter han. Egna varumärken inom främst läsk och vatten i dagligvaruhandeln och superlågpris på öl inom Systembolaget. Som varumärkesproducent måste vi i det läget kraftigt sänka våra omkostnader.

I samband med omorganisationen har vd Joachim Cederblad valt att lämna Carlsberg Sverige.

- Carlsberg Sverige behöver en ny struktur och det är naturligt att söka nordiska samarbetsmöjligheter, men jag och min familj väljer att stanna i Stockholm. Det här är ett tungt besked för många medarbetare och jag känner starkt för dem. Jag önskar berörd personal, den svenska ledningen och koncernen välgång i en nordisk struktur och i nya jobb, säger Joachim Cederblad

Lars Påhlson föreslås tills vidare gå in som arbetande styrelseordförande. Avsikten är att han senare ska ta över som vd.

Om förslagen genomförs kommer det att finnas ett försäljnings- och marknadskontor samt lager och distribution kvar i Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063