23948sdkhjf

Spendrups vd hyllar euron

Bryggeriföretaget Spendrups vd Jens Spendrup tror att ett införande av euron skulle betyda minst 100 000 nya jobb i Sverige på sikt.

– Eftersom svenska företagare är helt övertygade om att det blir lättare att driva företag vidare, lättare att exportera och lättare att handla ned utlandet, och att det blir billigare att investera, är det helt klart att det är nya jobb det handlar om i Sverige, säger han i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion.

Han tycker att man ska ignorera att ekonomerna tvistar om euron.

– Strunta i ekonomerna, vi företagare vet vad som är bäst för företagen. Om 70 procent av företagarna i Sverige är övertygade om att euron är bra för företagsamheten, då blir det fler jobb.

Han understryker att forskning visar att länder med gemensam valuta handlar tre gånger så mycket med varandra som länder med olika valutor.

– Ökad handel leder till ökad ekonomisk aktivitet och därmed ökat välstånd.

Hans eget företag skulle satsa mer på export om euron infördes.

– I dag är den svenska kronan ett hinder för mig att exportera. Jag kommer att satsa på export de kommande åren, och blir jag framgångsrik där kommer jag att anställa fler.

Han tycker att statsminister Göran Persson bör överväga att byta ut näringsminister Leif Pagrotsky, som är euromotståndare.

– Det är djupt olyckligt med en näringsminister som inte går i takt med näringslivet. Vi vet vad som är bäst för svenskt näringsliv och Sveriges framtid, säger Jens Spendrup, som även är styrelseledamot i Svenskt Näringsliv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064