23948sdkhjf

Småföretag får sänkt skatt

Småföretagare får skatten sänkt med en miljard kronor genom lättnader i de så kallade 3:12-reglerna. Det framgår av budgetförslaget som finansminister Bosse Ringholm lade fram i dag.

En miljard kronor avsätts för en reformering av 3:12 reglerna i två steg. Tanken är att framför allt ge de mindre företagen gynnsamma villkor. Senare i höst kommer gåvobeskattningen vid generationsskiften att förändras.

Regeringen föreslår även en grön skatteväxling för 2004 med två miljarder kronor. Samtidigt som bland annat elskatt och dieselskatt höjs, sänks bland annat den statliga inkomstskatten med 200 kronor per år för alla individer med förvärvsinkomster. Dessutom sänks arbetsgivaravgifterna med 0,12 procentenheter.

För att få bukt med den höga sjukfrånvaron föreslår finansministern att nya skarpare åtgärder mot fusk utarbetas. Sjukersättning ska utgå högst tre år i taget. Vidare ska karensdagen tillämpas mer rättvist och personer med sjukersättning ska följas upp bättre och få mer stöd att återgå i arbete.

Inom konsumentområdet föreslås bland annat att Livsmedelsverket får sitt anslag ökat med nio miljoner kronor. Det innebär bland annat att ett arbete med den småskaliga slakten initieras och att EU-arbetet inom livsmedelsområdet stärks. Organisationen Rättvisemärkt får ett bidrag på 1,6 miljoner för arbete med etisk märkning. Den nya Djurskyddsmyndigheten inrättas nästa år, anslaget är 61 miljoner kronor.

Regeringen räknar i sin budget med att bruttonationalprodukten, BNP, ökar med 1,4 procent i år och 2,0 procent 2004.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093