23948sdkhjf

Torka höjer inte matpriser

Skördarna har försämrats i Europa till följd av torkan i somras men väntas inte orsaka höjda matpriser i Sverige. Det framkommer i en rundringning till de svenska livsmedelskedjorna som Dagens Industri har gjort.

Inköpsansvariga på Ica, Axfood och Coop Sverige ger en lugnande bild.

– Nyligen träffade vi spanska producentföreträdare som sa att det blir negligerbara skördeeffekter från värmeböljan. Man ska komma ihåg att de vinterplanterade grönsakerna inte är i jorden ännu, säger Magnus Nordstrand, Ica:s kategorichef för frukt och grönt till DI.

Värmen kan visserligen påverka apelsinodlingarna, men det är redan överproduktion av apelsiner, tillägger han.

Benny Öhlund, chef för färskvaruinköpen på Axfood Sverige AB, är mer bekymrad över mejeriproduktionen.

– Värmen har försämrat grovfodret. Det leder till mindre mjölk och därmed till mindre ostproduktion. Risken finns att franska och holländska dessertostar blir dyrare, säger han.

Svenska skördar av till exempel spannmål och potatis ser dock bra ut. Ica:s brödleverantörer bakar mest på svenska spannmål, som inte är påverkade av värmen längre söderut.

– Det är möjligt att vi får en avisering om prishöjningar längre fram, men det är inget vi ser i dag, säger Susanna Hultkvist, ansvarig för Ica:s brödinköp.

Coop Sveriges inköpare anser att sommarens värmebölja slog igenom på priserna i somras. Torkan höjde priserna på nektariner, persikor och jordgubbar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062