23948sdkhjf

Köttproducenter rasar mot Ica

Ska svensk handel vara orsaken till att allt färre konsumenter har råd att äta svenskt kött?

Den frågar ställer sig företrädare för svensk köttproduktion i ett debattinlägg. Det är undertecknat av Annika Bergman, ordförande för Sveriges Grisproducenter, Hans-Christer Palmers, ordförande Svensk Fågel och Lars Hultström, ordförande i Swedish Meats.Bakgrunden är de höjda spannmålspriserna vilket ökar foderkostnaden för köttdjursproducenter. Fodret står för närmare hälften av uppfödningkostnaden för grisar och kycklingar. Och sedan förra året har spannmålen i Sverige blivit 30 procent dyrare.– Just nu får en svensk grisföretagare skjuta till ca 120 kronor för varje slaktgris han eller hon säljer, skriver de tre. Vi klarar av att möta kostnadsökningar på 2-3% per år genom att öka produktiviteten . Men nu talar vi om kostnadsökningar på 15-20% per år. I det läget upplever branschen prispressen från handeln som ”helt orealistisk”. – I dagsläget vägrar ICA prishöjningar och ICA Hilton har mage att kräva ännu lägre priser. Handeln slår medvetet sönder svensk animalieproduktion och tar inget ansvar för energikrisen. Resultatet kommer att bli mer import och mindre produktion i Sverige vilket inte gynnar miljön, tvärtom. Branschen aviserar nu prishöjningar i oktober efter att ha burit kostnaderna för det dyrare fodret i 8 - 9 månader,

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109