23948sdkhjf

Hallå där...Håkan Sandin som vill hjälpa oss att odla vin...

SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne  ska starta ett kunskapscenter för vinodling och vinframställning, Alnarp Vincenter. På sikt ska verksamheten också byggas ut till att gälla sprit och öl.

Varför gör ni det här, Håkan Sandin, projektledare på tillväxt region trädgård på SLU?–Helt enkelt för att vi märkt ett ökande intresse i landet. I dag har vi sex vinodlare i Sverige. När vi bestämde oss för att ge en första kurs anmälde sig tio deltagare och efter uppmärksamheten i pressen har det antalet ökat betydligt.Hur ska ni kunna hjälpa till?– Dels ska vi öka kompetensen bland de tiotal medarbetare här på Alnarp som idag är engagerade i vin, sels ska vi knyta kontakter med vinproducenter i Europa. Vidare är det viktigt att vi hämtar in kunskaper från de svenska odlare som finns i dag. Utbildningen ska ske via kurser och rådgivning.Hur långt upp i Sverige kan man odla vin?– Vi har en odlare i Mälardalen. Jag bedömer att det bästa områdena är Skåne söder om Malmö, Öland, Gotland och Södermanland.Är det klimatförändringen som gör att vinodlingen blir allt mer intressant?– Det kan man nog säga. Det finns till exempel ett intresse från tyska vinodlare att komma till Sverige. I Tyskland produceras nämligen ett sött vin som kallas eiswein och det bygger på att druvorna plockas precis när de nupits av frosten. Det ger en alldeles speciell sötma. Fast frost blir allt ovanligare i Tyskland, därför är odlarna intresserade av att komma hit.Vad är problemet med vårt klimat jämfört med södra Europa? Är det allt för kalla vintrar eller för svala somrar?– Ett stort problem är fukten. Här är risken att vindruvorna drabbas av mögel större än på kontinenten. Dessutom kan höstarna vara för kalla. För tillväxten av druvorna sker sent på säsongen.Hur mycket kan vinodlingen i Sverige växa?– I dag odlas vin på totalt 30 hektar. Vi tror att en tiodubbling är möjlig. Men det finns dock en hake. Vid förhandlingarna vi EU-inträdet valde Sverige bort rätten att vara vinland i utbyte mot att behålla Systembolaget. Det innebär att vi egentligen inte har rätt att odla upp mer än 99 hektar. Den bestämmelsen måste väl ändras på sikt.Och hur är det med försäljningen?– Den måste ske via Systembolaget, det går inte att sälja direkt på den egna gården. Däremot för man servera vinet på en egen restaurang.Vad har du själv för favoritviner?– Jag tycker bäst om rött vin och lite kraftfulla grejer. Rioja och Cabernet Sauvignon från Kalifornien och Chile med ekfat, vanilj och svartvinbär i smaken. Det är gott.Lars Thulin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062