23948sdkhjf

Hallå… Gerhard Bley, försäljningsdirektör på Arla i Sverige

Det är brist på ekologisk mjölk i butikerna, hur hanterar Arla Foods situationen?

– Vi kan konstatera att efterfrågan hos konsumenterna har ökat väldigt snabbt och att vi inte har hunnit med riktigt men vi kämpar för att komma tillrätta med den situationen. Kor är inga maskiner och de producerar mer på hösten än på våren och det gäller också den ekologiska mjölken. Vi försöker stimulera bönderna att starta ekologisk produktion av mjölk men det tar över ett år att ställa om gården mot det. Bönderna får ju i dagsläget 60 öre mer betalt per kilo mjölk men den ersättningen får de ju först när de börjat en ekologisk produktion. Därför ger vi dem ett bidrag under tiden för att stimulera produktionen. Hur ser det ut om fem år?– Då räknar jag med att vi ska vara i balans med efterfrågan. När det gäller den ekologiska mjölken är det bara en tillfällig svacka och vi kommer ur den inom ett par månader. Men när det gäller mjölproduktionen totalt har det varit mer dramatiskt för antalet gårdar och antalet kor minskar kontinuerligt. Tidigare var det bara antalet gårdar som blev färre och slogs ihop till större enheter. Vi jobbar därför stenhårt för att nyrekrytera bönder. I höst har vi lyckats få 35 nya gårdar att producera mjölk. Vad säger dagligvaruhandlarna?– Det är inte så många som har hört av sig men vår ambition har ju också varit att inte påverka dagligvaruhandeln. Värst har det varit med den röda ekologiska mjölken och då finns det ju alternativ och den gröna ekologiska mjölken är ju vår största produkt, den är helt dominerande. Men som sagt det har inte varit någon panik bland handlarna.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063