23948sdkhjf

Hallå… Karin Jonsson-Bodin, vd på Polarbröd

Du var nyligen på en Gasellkonferens och talade om att koldioxidmärkningen kommer närmare. Har du börjat förbereda märkning på Polarbröd?

– Nej det har jag inte men vi ser över vår klimatpåverkan och gör en livscykelanalys för våra produkter. Bland annat så diskuterar vi klimat med logistikexperter. Som det ser ut i dag så levererar vi väldigt mycket söderut men nu tittar vi på möjligheterna norrut.Finns det någon konkret idé om förändring av Polarbröds transporter?– Vi kör en hel del på järnväg i dag och vi vill öka den andelen. Frågan är väldigt komplicerad att svara på för det är så många faktorer som spelar in. Först av allt ska vi kartlägga vår roll i systemet.När tror du att frågan blir högaktuell?– I branschen upplever jag att den är det nu. Svenskt Sigill och Krav arbetar redan i dag med en märkning och jag tror att de kommer med något redan vid nästa halvårsskifte.Tycker du att en märkning ska inkludera något mer än koldioxid?– Jag är inte helt säker på att jag vill ha någon märkning för det är så svårt att hitta en som är relevant. Först och främst vill jag att vi tillsammans ska verka för att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Det är lätt att märkningen blir ett försök att ge ett enkelt svar på en väldigt komplex fråga. Jag ser bröd som klimatvänlig mat för det ligger långt ned i näringskedjan om man jämför det med kött.Har du funderat på hur själva märket skulle kunna se ut?– Nej, det har jag inte gjort ännu.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093