23948sdkhjf

”Julmust handlar om tradition”

För Helena Augustson, marknadschef för läsk och vatten på Spendrups bryggeri, avslutas julen på vårkanten.

För då är årets julmust redan insåld till kunderna. I början på hösten startar bryggeriet tillverkningen av drycken för att klara efterfrågan när julhandeln drar i gång.– Julmust handlar oerhört mycket om tradition, säger hon.För en marknadsförare är detta både en fördel och nackdel. Fördelen är att en stor del av jobbet med lansering sker av det blotta faktum att det blir jul en gång om året och att drycken är given på julbordet för de flesta svenskar. Förra året såldes cirka 30 miljoner liter i dagligvaruhandeln.Nackdelen är att möjligheterna att utveckla kategorin kan tyckas begränsade. Är det tradition ska det vara som det alltid ha varit.Men Spendrups försöker. För tre år sedan började man marknadsföra en smaksatt must vid sidan av de vanliga: standard- respektive light-varianten.Årets variant har lagrats på ekfat för att få en djupare och mer vuxen arom. ”God”, försäkrar marknadschefen. Men andelen är ändå bara några procent av volymen. Spendrups hoppas ändå skapa ännu en tradition – med en ny smak varje år.– Som det blivit med glöggen. För några år sedan fanns det i princip bara en sort och nu är det mängder med smaker och en väldig uppmärksamhet på årets variant.HemlighetJulmusten har en likhet med Coca-Cola. Det gäller hemlighetsmakeriet med receptet. I Sverige står företaget Roberts i Örebro för tillverkning av all essens. Det ursprungliga receptet skapades 1910 och har varit en väl skyddad hemlighet sedan dess. Roberts anpassar dock essenser för varje bryggeri. Grunden är malthumle och kryddor. Fast vilka kryddor är hemligt. På bryggerierna tillsätts bara vatten, socker och kolsyra.Hur dricker du själv din julmust? Är det högtidlig premiär vid ett visst datum?– Nej, jag smyger i gång, lagom till glöggen och när man börjar längta till jul. Sedan blir det must hela julhelgen, dels för att släcka törsten, dels som måltidsdryck.Finns det några trick med julmust? Något som bara de mest hängivna vet?– En rolig detalj är att musten tjänar på att lagras. Det gäller dock bara den som tappas på glasflaska. Hållbarheten är ett år och smaken fördjupas och förfinas med tiden. Kännarna köper must till påsk och ställer undan för att ta fram den till jul. Då smakar den ännu bättre.Lars ThulinMÖTETHelena AugustsonÅlder: 38Aktuell: marknadschef för vatten, läsk och julmust på SpendrupsBakgrund: produktchef på Astra och Aco, sedan 10 år på SpendrupsBor: villa i Täby, nordost om StockholmFamilj: man och två barnFritid: matlagning, inredning, skidåkning (har varit skidlärare i USA)Favoritmat: skaldjurVill äta middag med: mina vänner, ”det är så sällan vi hinner ses”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063