23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Varierande nyttighet med mörk choklad

Mörk choklad rik på kakao tillskrivs många positiva egenskaper. Olika beståndsdelar antas göra oss både glada och pigga. Andra ingredienser tros skydda mot sjukdomar som cancer och stroke. Men mängden nyttiga beståndsdelar varierar stort i produkterna.

Det visar en undersökning som Testfakta gjort och som publiceras i en rad morgontidningar.Den ingrediens som har störst bevisad hälsoeffekt är antioxidanterna i chokladen. Därför att Testfakta låtit ett franskt laboratorium undersöka halten av de ämnen som innehåller antioxidanterna. Testen gjordes på choklad med en kakaohalt på 70 procent.Resultatet visade att den som innehöll mest av ämnet hade en halt på 1505 milligram per kilo, det var 1888. Den lägsta halten hade Änglamarks choklad med 562 milligram.Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, tror att skillnaderna beror på olika tillverkningsprocesser.– Antioxidanter är mycket känsliga för syre och upphettning. Utsätts kakaopulvret för mycket syre under tillverkning så kommer nivåerna av antioxidanter att vara lägre. Så man ska nog inte förutsätta att kakaon man har i skåpet hemma innehåller så mycket antioxidanter, säger hon.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.063|instance-web03