Hallå...Fredrik Strömblad, vd på Djupfrysningsbyrån
– Det är svårt att säga för vi har precis fått siffrorna och vi har ännu inte gjort någon fullständig analys. Vi kan se att vissa grupper av livsmedel ökar mycket i volym.Vilka livsmedel är det?– Det är exempelvis kyckling och skaldjur. Vi kan också se att djupfrysta bageriprodukter ökar mycket.Vad beror det på?– Det kan vara så att priset på råvaror har minskat och då blir det den effekten för då finns det mycket råvara att tillgå. När det gäller skaldjur så handlar det mest om djupfrysta räkor.Är det en tillfällig ökning eller kommer den fortsätta?– Det går uppåt hela tiden. Vi konsumerar mycket djupfryst i Sverige, hela 52 kilo per person och år. Vi ligger trea i världen när det gäller konsumtion av djupfryst. Jag tror helt klart att ökningen kommer fortsätta och vi försöker framhålla att det är klimatsmart att äta djupfryst. För butikerna är det dessutom bra för det blir inget svinn med djupfryst. Om man tar broccoli som exempel så är svinnet hela 40 procent. Hur stor blir ökningen nästa år?– Det är helt omöjligt att säga men jag tror att det ökar.Camilla Myrsten