23948sdkhjf

Hallå...Kristina Stjernspetz, kommunikationsasvarig på Norrmejerier

Efterfrågan på ekologiska mjölkprodukter ökar rejält vad säljer bäst?

– Hos oss är det främst mjölk och fil som ökar och vi har haft en total försäljningsökning på 29 procent för 2010.Var det någon produkt som ökade särskilt mycket?– Ja, vi har en produkt vi kallar Norrskensfil och den ökade med hela 40 procent. Men tittar man på ekologisk mellanmjölk så låg ökningen på 10 procent och det är mycket för att vara mjölk.Ni försöker värva bönder till ekologisk produktion, hur gör ni det?– Vi försöker få de bönder vi redan har att ställa om till ekologisk produktion, det är vad vi kan göra. Vi märker ett riktigt stort intresse för det hos bönderna. Vi för en ständigt pågående dialog med dem och vi ställer upp med utbildning när de ska ställa om. Det tar ungefär 2-3 år för en gård att börja med ekologisk produktion och det är relaterat till vad gården har för utgångsläge.Hur många räknar ni med som vill ställa om under det kommande året?– Det är svårt att komma med en sådan siffra men om man ser på förra året så var det 3 gårdar som ställde om.Det innebär att ni kan få svårt att möta efterfrågan eftersom ni har för lite råvara, vad ska ni göra?– Nej, vi kan inte producera om vi inte har råvara men vi ser ett stort intresse för vår lokalproducerade mjölk också så många konsumenter tycker att det räcker med att det är lokalt.Vad är viktigast, att det är lokalt eller att det är ekologiskt?– Jag vill inte ställa produkterna mot varandra.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063