Cirka 5 procent av norsk lax går till Japan, landet är den
nation i världen som har störst konsumtion av fisk per invånare.
– Vi har fått signaler om att efterfrågan på färsk lax
kommer att öka, eftersom stora delar av fiskeindustrin i Japan låg i
katastrofområdena, säger kommunikationsdirektör Jörgen Christiansen på Marine
Harvest till aftenposten.no. Marine Harvest slaktar runt 224 000 ton lax Norge
året. Mellan 5000 och 10 000 ton går till Japan.
Störste delen av Japans fiske, fångst och bearbetningsindustri
ligger i de tsunamidrabbade områdena vid den nordostliga kusten. Fångsten och produktionen har helt
stannat av, men japanernas behov av sjömat är stor.
I februari var exporten av norsk sjömat värd 4,8 miljarder
norska kronor, vilket är en ökning på 15 pocent jämfört med föregående år.
Högre pris på lax en en av de främsta förklaringarna. Hel lax har ökat med 8,60
kronor och i februari noterades priser på lite över 40,46 norska kronor.
Frankrike är fortsatt det störste marknaden for norsk lax. Cirka 5 procent av
norsk sjömatexport går till Japan.
– För japanerna är norsk lax och makrill vardagsmat, och det
finns ett ökande behov, men det är svårt att veta hur stor ökningen blir säger
säger Egil Sundheim, marknadsdirektör på Eksportutvalget for fisk.