23948sdkhjf

Norsk fiskexport till Japan ökar

Japans fiskeindustri finns till stor del i områden som drabbats av tsunamin. Norsk fiskeindustri märker nu en ökad efterfrågan.

Cirka 5 procent av norsk lax går till Japan, landet är den

nation i världen som har störst konsumtion av fisk per invånare.


– Vi har fått signaler om att efterfrågan på färsk lax

kommer att öka, eftersom stora delar av fiskeindustrin i Japan låg i

katastrofområdena, säger kommunikationsdirektör Jörgen Christiansen på Marine

Harvest till aftenposten.no. Marine Harvest slaktar runt 224 000 ton lax Norge

året. Mellan 5000 och 10 000 ton går till Japan.


Störste delen av Japans fiske, fångst och bearbetningsindustri

ligger i de tsunamidrabbade områdena vid den nordostliga kusten. Fångsten och produktionen har helt

stannat av, men japanernas behov av sjömat är stor.


I februari var exporten av norsk sjömat värd 4,8 miljarder

norska kronor, vilket är en ökning på 15 pocent jämfört med föregående år.

Högre pris på lax en en av de främsta förklaringarna. Hel lax har ökat med 8,60

kronor och i februari noterades priser på lite över 40,46 norska kronor.

Frankrike är fortsatt det störste marknaden for norsk lax. Cirka 5 procent av

norsk sjömatexport går till Japan.


– För japanerna är norsk lax och makrill vardagsmat, och det

finns ett ökande behov, men det är svårt att veta hur stor ökningen blir säger

säger Egil Sundheim, marknadsdirektör på Eksportutvalget for fisk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094