Norsk fiskexport till Japan ökar
Japans fiskeindustri finns till stor del i områden som drabbats av tsunamin. Norsk fiskeindustri märker nu en ökad efterfrågan.
Cirka 5 procent av norsk lax går till Japan, landet är den
nation i världen som har störst konsumtion av fisk per invånare.
– Vi har fått signaler om att efterfrågan på färsk lax
katastrofområdena, säger kommunikationsdirektör Jörgen Christiansen på Marine
Harvest till aftenposten.no. Marine Harvest slaktar runt 224 000 ton lax Norge
året. Mellan 5000 och 10 000 ton går till Japan.
Störste delen av Japans fiske, fångst och bearbetningsindustri
stannat av, men japanernas behov av sjömat är stor.
I februari var exporten av norsk sjömat värd 4,8 miljarder
Högre pris på lax en en av de främsta förklaringarna. Hel lax har ökat med 8,60
kronor och i februari noterades priser på lite över 40,46 norska kronor.
Frankrike är fortsatt det störste marknaden for norsk lax. Cirka 5 procent av
norsk sjömatexport går till Japan.
– För japanerna är norsk lax och makrill vardagsmat, och det
säger Egil Sundheim, marknadsdirektör på Eksportutvalget for fisk.