Hallå där...Lotta Törner, vd för Skånes Livsmedelsakademi.
– Det innebär att man som konsument på ett enkelt sätt ska kunna hitta närproducerade skånska livsmedel i butikerna. Det är första gången det sker på det här sättet. Vi har skapat ett handlarnätverk med från start sju handlare som ansvarar för det här sortimentet i sina butiker. Upplägget är att det exponeras på en plats.Kommer sortimentet att skilja sig åt från butik till butik?– Det ska skilja sig åt, det ligger i begreppet närproducerat. Konsumenterna ska kunna hitta produkter från just den gård eller odlare som finns i närheten.Har det varit svårt för små producenter att nå ut med sina produkter?– Det är det fortfarande, men det här är ett sätt att göra det enklare för dem. Livsmedelshandeln handlar mycket om logistik. Vi vill åstadkomma en fungerande distribution och en produktion som är jämnare. Sedan kommer inte alla produkter att finnas året om. Tillgången styrs av säsongerna, vilket ger trovärdighet åt konceptet.Sju butiker deltar i satsningen från start. Kan det blir fler på sikt?– Ja, det är jag övertygad om. Inom något år bör vi kunna ha 20-25 butiker i nätverket. Skåne är livsmedel och det finns ett stort intresse både hos producenter, handlare och konsumenter.JOHAN SEDENIUS