23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Koka frysta bär

 Livsmedelsverket uppmanar svenskarna att koka frysta bär i minst en minut innan de äts. Anledningen är att man misstänker att gulsotssmittan Hepatit A kan finnas bland bären.

Bakgrunden är att 30 personer i Danmark insjuknat i Hepatit A och där misstänks bär vara smittkällan. I Sverige har samtidigt antalet som fått Hepatit A ökat och i fem av fallen har smittypen varit den samma som i Danmark.Även i Norge och Finland har en ökning av sjukdomen noterats och myndigheterna samarbetar nu för att hitta smittkällan. I Danmark och Finland har redan en rekommendation om kokning gått ut till allmänheten.Hepatit A sprids via avföring och kan smitta bland annat via avloppsvatten.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.079