23948sdkhjf

Svenskar köper flest tulpaner – tack vare dagligvaruhandeln

Dagligvaruhandeln har eldat på tulpanförsäljningen i Sverige. Nu konsumerar svenskar per person flest tulpaner i hela världen.


Enligt Blomsterfrämjandet odlas 150 miljoner tulpaner i Sverige varje år. Svenskarnas förtjusning tros handla om längtan och känslor. Att ta in våren, färgerna och ljuset även om det är vinter och kallt.

– När tulpanförsäljningen började komma i gång på 1950-talet såldes 100 procent i fackhandeln, alltså i blomsterbutiker och handelsträdgårdar. Med tiden har dagligvaruhandeln tagit över allt större marknadsandelar och i dag säljs säkert 90 procent i dagligvarubutiker. Det har spelat stor roll för den totala konsumtionen i Sverige, förklarar tulpanodlaren Björn Lagergren i ett pressmeddelande.

Även om tulpaner börjar säljas redan i november är det i början av januari som de stora volymerna kommer ut på marknaden.

– Prisutvecklingen på tulpaner har lett till att tulpanen har förvandlats från att vara en lyxvara till att bli en basvara. De senaste 20 åren har konsumentpriset varit detsamma och tulpaner är numera något som många unnar sig att köpa till sig själva till skillnad från tidigare då de främst gavs bort. Ingen annan blomma köps med samma kontinuitet, säger Björn Lagergren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109