23948sdkhjf

Lantmännen investerar i HKScan

Lantmännen förvärvar en aktiepost i HKScan från Sveriges Djurbönder för att stärka animaliebranschen.
Lantmännen köper aktier motsvarande 10,1 procent av rösterna i HKScan av Sveriges Djurbönder, som idag har drygt 12 procent av aktierna och därmed är HKScans näst största ägare.

Lantmännens syfte med affären är att stärka det samlade svenska bondeinflytandet i bolaget, och säkerställa ett konstruktivt och aktivt ägande för att stärka animaliebranschen.

– Lantmännen agerar i hela spannmålsvärdekedjan. En betydande del av spannmålen är råvara till foder och av stor betydelse för både spannmålsodlingen och våra ägare, där de svenska animalieproducenterna är en viktig kundkategori. En djurhållning som har förutsättningar att vara konkurrenskraftig med en väl fungerande infrastruktur, är därför viktig för Lantmännen och svenskt lantbruk, säger Lantmännens styrelseordförande Bengt-Olov Gunnarson i en kommentar.

Cirka 80 procent av medlemmarna i Sveriges Djurbönder är även medlemmar i Lantmännen.

– Sveriges Djurbönder ser mycket positivt på affären. Lantmännen, kan med sin verksamhet från jord till bord, och en omfattande industriverksamhet, tillföra såväl industriell kompetens som kompletterande erfarenheter genom sin marknadsnärvaro i Östersjöområdet. Vi är övertygade om att affären kommer att bidra till förutsättningar för tillväxt och konkurrenskraft i svensk djuruppfödning, säger Lena Åsheim, styrelseordförande i Sveriges Djurbönder.

Köpeskillingen är konfidentiell.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078