Fiskbutiker säljer hotad ål

| Av Roland Johansson / TT | Tipsa redaktionen

Sju av tio fiskbutiker säljer utrotningshotad juldelikatess.

Ålen är en akut hotad art i Sverige. Ändå säljer 67 procent av fiskbutikerna ål till julen, enligt en ny undersökning av Världsnaturfonden (WWF).

- Det är sjukt att man får sälja och äta en art som är så hotad, säger Inger Näslund på WWF.

I undersökningen frågade man totalt 54 fiskbutiker över hela landet om de säljer ål. Av dessa svarade 36 butiker ja.

- Det har nog med fiskbutikernas kundkrets att göra. Butikerna vill inte förlora kunder, säger Näslund.

Att relativt många svenskar köper ål, framför allt rökt ål, framgår av en tidigare undersökning i september i år. Då uppgav åtta procent av de tillfrågade att de ätit ål det senaste året.

- Det låter väldigt mycket, säger Näslund.

Falsk marknadsföring

Hon tror att försäljningen gynnats av en stark marknadsföring på senare tid av så kallade odlad ål. Inger Näslund menar att detta är falsk marknadsföring.

- Det handlar om vildfångade ålar som satts i odlingsbassänger och matats för att bli stora, säger hon.

Men undersökningen visar också att många har uppfattat att ålen är hotad, och anser att något måste göras. Bara 3,8 procent, eller 17 av 156 restauranger serverar eller säljer ål, och nästan inga livsmedelsbutiker säljer ål längre.

- Totalt går trenden åt rätt håll. Försäljningen har minskat, säger Näslund.

Vill se totalförbud

Samtidigt påpekar hon att det fortfarande fångas över 200 ton ål årligen i svenska vatten, en effekt av att cirka 210 yrkesfiskare har särskilt tillstånd för ålfiske.

- Vi vill se ett totalförbud. Man ska inte fånga och äta en akut hotad art, säger Inger Näslund.

Hon påpekar att fisket, tillsammans med vandringshinder i form av kraftverksdammar och annat, utgör det största hotet mot arten.

För närvarande diskuteras inom EU-kommissionen ett totalförbud för fångst av vuxen ål i hela EU. Förbudet inkluderar inte ålyngel, så kallad glasål, som fångas i stor skala i Spanien och Frankrike.

- Fast förslaget är bättre än ingenting, säger hon.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De startar Sveriges första bryggeri för energidrycker

Bolaget 13:e Protein import köper småländskt Kopparbergsbryggeri – siktar mot en produktion av minst 20 miljoner burkar om året.

Framgångsrikt år för Lidl

Stark öppning för digital matförsäljning

Handeln behöver hjälp med återfallsförbrytarna

Yrkeskriminella är handelns största säkerhetshot.

Fortsatt uppåt för Pricer

Nyhetsbrev

Våga stå ut i ostdisken

Sabis Fältöversten är en prisbelönt veteran som kämpat – och vunnit på Dagligvarugalan i flera år.

Arkiv
Plus

Inköparna jagar smarta måltidslösningar

Chefsintervjun
Så ska han maxa Icas fördelar

Icagruppens Per Strömberg berättar om hur koncernen ska fortsätta att växa.

Orklas resultat lägre än i fjol

Fairtrade-försäljning ökade med mer än 200 miljoner

Svensken handlade Fairtrade-märkta varor för i genomsnitt 376 kronor under förra året.

Instagram Shopping till Sverige

Linas lättar på kassen

Påspant – en succé

Coca-cola gick bättre än väntat

Fossilfri råvara viktigast för dagligvarubranschen

Lidl når ända fram

Kedjan närmar sig expansionsmålet.

1

Krönika:
Ledare
När blir ekologiskt hygienfaktor?

Irlands läskskatt får grönt ljus

Specifik skatt på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.

Svagt uppåt för Strongpoint

Oväntat bra för Cloetta

Butik på Södermalm får klartecken

Nu ska alla butiker bli lättillgängliga

Tyskarna förväntas växa

Axfood ökade 7,6 procent

Högre försäljning och vinst trots tyngande e-handel.

Expanderar vidare till Älmhult

Pressbyrån på Karolinska

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Coop får Guldfisk

Coop stänger Fakta-butiker

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Sänd till en kollega

0.228