Här är årets ”udda” semlor

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Nachos, falukorv och marängsviss bland andra.

Efter jul och nyår börjar nu semmelsäsongen, på tok för tidigt enligt traditionalisterna. Förutom att semmelsäsongen dyker upp allt tidigare i almanackan har det på senare år även blivit en något utav en sport för ett flertal bagare att lansera nya, innovativa, och ibland provokativa varianter av det klassiska bakverket.

Många kommer kanske ihåg semmelwrapen 2015 eller förra årets prinsessemla, en semla korsad med en prinsessbakelse. Men vad är årets semmelnyheter? Det är flera stycken visar det sig

Först ut i år var nachossemlan, en semla där bullen tagit formen av sötade vetechips som doppas i mandelmassa och grädde. Semlan introducerades på caféet Mr Cake i Stockholm men även Ica Maxi Flygstaden i Halmstad och Gustafs Konditori Huskvarna har tagit till sig den lite mer knapriga varianten på den klassiska fastlagsbullen.

Men nachossemlan är inte ensam med att härma andra rätter. Efter att programledarna på P4 Västmanlands morgonshow spekulerat i olika varianter var det programledaren Liselotte Mellersmo som fick idéen till falukorv i ugns-semlan. En som lyssnade på programmet var bagaren och konditorn Sofia Westergren som, även om hon fann tanken märklig faktiskt bakade sin egna variant av semlan.

– Jag stod och lyssnade på radion i bageriet och skulle precis börja baka våra semlor. Det lät ju helt galet men jag kunde ändå se det hela framför mig och ville utmana mig själv. Det är ju inget vi tänker sälja i bageriet men det var ju en kul grej, säger Sofia Westergren till SVT Västmanland.

Alla semlor försöker dock inte härma varmrätter utan försöker istället ändra på ingredienserna En sådan variant är marängsviss-semlan som återfinns på Ica Vessigebro. Semlan är traditionell till formen men innehåller nutella, grädde, skivad banan, florsocker och maränger.

– Den är väldigt söt och god, den smakar som marängsviss. Den traditionella semlan finns också, men vi ville bredda oss och ha fler smaker så det passar alla, säger Elin Persson, delägare till Ica Vessigebro till Hallands Nyheter.

Men årets semmelvarianter slutar inte där, lyxsemlor med champagne, semmelburgare med extra mycket mandelmassa och ”momlan”, en morotskakssemla är några av de varianter som också dykt upp.

Har vi missat någon semmelvariant eller har du kanske bakat en egen? Hör av dig i så fall!

Mer om: bakverk | Semlor


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Dagligvarujätten kommer till Mölndal

Picard stänger Malmöbutiken

Drygt två år efter premiären väljer franska fryskedjan att lägga ner sin butik i Malmö.

För lite frukt och grönsaker i hälsotrendens spår

Trots den starka hälsotrenden är svenskens konsumtion av frukt och grönsaker alldeles för låg.

Tredje gången gillt – då greps rånaren

Framåtlutad i trendvinden

Sydgrönts nya vd om trenderna som påverkar branschen – "Min roll handlar väldigt mycket om framtiden".

Ledare
Har du det bra på jobbet?

Nyhetsbrev

Idag öppnar Amazons automatiska butik

Efter tekniska problem och flera förseningar öppnar butiken nu för allmänheten.

Arkiv

Hemköps kunder skänkte 2,3 miljoner till SOS Barnbyar

Nytt uppdrag för Johan Ununger

Tidigare Saltå kvarn-vd:n blir senior rådgivare för Livsmedelsföretagen.

Systembolaget kommer till Sundbyberg

På nytt jobb
Ny chef på Lantmännen

Lidls expansion – ett magplask

Krönika: Matpriskollen: Fortsatta lågpriser för januarifattiga

I veckans koll av erbjudanden i DR-bladen siktar Ulf Mazur in sig på Ica Kvantums 20-kronorserbjudanden.

Alla Axfoodbutiker nu med wifi

Nu kommer reaktionerna på "matbluff"-nomineringarna

Platsen på Äkta varas finallista över årets matbluffar är oförtjänt, tycker Polaricas försäljningschef.

Orkla överväger utlandsflytt av Göteborgs kex

Efter 130 år av produktion i Kungälv norr om Göteborg kan fabriken istället flyttas till Lettland.

Nystartad fiskproducent riktar sig mot Ica Sverige

Norwegian fish company planerar producera 6 000 ton fisk under 2018.

Efter 35 år – nu stänger butiken i Björke

Kaffeslatten är matsvinn

En kopp kaffe per person hälls ner i slasken varje dag.

Storsatsning på återvinning av plast

En stor plastanläggning som återvinner all plast från förpackningar, sätts i drift nästa år. Runt 110 000 ton plast kommer att kunna återvinnas från svenska konsumenter.

Rusning till butikerna med starköl på hyllorna

E-handel för B2B halkar efter

Företagskunderna efterfrågar en ökad möjlighet till e-handel men partihandlarna släpar efter.

HK Scan beräknar förlust för 2017

Coop-butiken krymper i centrala Eslöv

Gamla butiken flyttar – samtidigt som en helt ny byggs upp.

Minska matsvinnet- drick mer öl

Icas kampanj drog in miljoner under julen

Slutförhandlar frihandelsavtal

På nytt jobb
Orkla ändrar i ledningen

Coop satsar på Åhus

Kraftigt nedåt för fransk jätte

Iceland fimpar plast på emv

Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Man somnade på Ica - med hagelgevär

Hemköps e-handel ska återvinna kassar

Lågpriskedjans kunder skänkte mat till hemlösa

På nytt jobb
Han går från från Arla till transportbolag

Sänd till en kollega

0.165