23948sdkhjf

Från hippie till Happy

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Ekobutiken Happy Food Store öppnade sin första svenska butik i förra veckan.

– 95 procent av våra kunder har fått butiken rekommenderade av sina vänner. De är ett kvitto på att ambitionen med en mycket hög servicegrad fungerar, säger Arto Ranta-aho, vd.

Läs också: Finsk eko-butik kommer till Sverige

Efter noggrann undersökning inför etableringen valde Arto Ranta-aho ett butiksläge på Sveavägen i Stockholm som första butiken.
– Inte det bästa läget, men bra nog. Flera stora arbetsplatser med folk som intresserar sig för ekologiska varor och rawfood finns här. Sen vill vi också dra människor hit av egen kraft.

Happy Food Store nöjer sig inte med att bara lita till försäljning.

– Här ska vi ordna olika event, bland annat singelträffar. Det mesta är glädjestyrt och vi står med ena benet kvar i åttiotalet när den första butiken öppnade. Det var ett hippiekollektiv som inte hade råd med matpriserna utan startade en butik med närodlad mat för medlemmarna, säger Arto Ranta-aho.

Därför har man än i dag en unik situation där grundarna av finska Ruohonjuuri, som betyder gräsrötter, fortfarande är största ägare. De var med från starten och har synen på ekokedjan att allt handlar inte om pengar utan man värderar att människor och djur ska må bättre.

– Ägarna har starka åsikter och är högst delaktiga i verksamheten. De tar ner oss på jorden och påminner oss om grundvärdena, vilket är bra, säger Arto Ranta-aho.

Det var inte självklart att etablera sig i Sverige.

– Det finns redan många duktiga livsmedelsbutiker som har ett ekologiskt sortiment men när vi började undersöka saken såg vi att vi skulle nog få en nisch här. Många svenskar som besökt butikerna i Finland säger spontant att de vill att vi kommer hit, säger Arto Ranta-aho.

Kanske är det glädjen i företaget som smittat svenska kunder på besök i Finland.
– Ju mer jag lär om Happy Food Store/Ruohonjuuri vill jag vara i företaget. Man blir så glad, säger den nye Sverigechefen Bengt-Eric Pettersson.

Lika noggrant som Bengt-Eric Pettersson valdes ut sökte Ruohonjuuri en samverkanspartner i butiken. Det är finska Green Street Café som öppnar i lokalerna.

– Vi serverar rawfood och färskpressade drinkar bland annat. Vegankaffe går väldigt bra i Finland, men vi får se hur det tas emot här, säger Johannes Laine, vd för Roots som kafékedjan heter i Finland.

Butiken står på tre ben att stå på, mat, övervägande delen kolonialvaror, superfood och samt kosmetik. Allt ekologiskt och en stor del vegansk. Till det finns också rengöringsmedel.

– För närvarande fokuserar vi på att hjälpa finska varumärken in i Sverige och framöver planerar vi egna varumärken, säger Arto Ranta-aho.

Redan vid slutet av 2018 öppnas ytterligare en butik i Stockholm.

– Vi planerar att öppna butik nummer två i Stockholm innan jul i år och inom fem år sex till åtta butiker i Sverige, säger han.

Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
6

Matpriskollens undersökning: Willys billigast, Hemköp och Nära dyrast

En småbarnsfamilj kan spara 15 000 kronor per år beroende på val av butik.

Nu släpps nytt Hemköpskoncept – måltidsrummet: ”Uppgradering av Hemköp City”

Hemköp Mall of Scandinavia i Solna norr om Stockholm blir testbutik.

Han får fängelse för hästköttsskandalen

Ett år efter branden – nu öppnar Icabutiken igen

Ica-butik har brunnit ned

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kunnig säkerhetschef och modern säkerhet bidrar till vinst

Affärsmannaskap viktigt i en roll som förändras snabbt.

Arkiv
Plus

Chefsintervjun
"Enorm potential med havren som råvara"

Mats Liedholm vd på Fazer Sverige berättar i Chefsintervjun om hur anrika företag blir innovativa och om hur fler borde testa att jobba på Ica.

Anammas kunder slussas till Coop

Plus

Mötet
Utmaning: "Alla ska dra åt samma håll"

Varje dag äter vi svenskar cirka sex miljoner ägg, ett halvt ägg per person och dag. Astrid Lovén Persson jobbar för att den siffran ska öka. "Ett ägg per dag tycker jag man kan äta."

Katrineholm förbjuder tiggeri

1

Chefen har ordet
Dags för branschen att våga stå upp

Debatt
Finns delikatesser bara i Sydeuropa?

Köttföretag får böta efter sågolycka

Slakteri skållade levande kycklingar

IcaX med ny app mot det uppkopplade köket

Icas innovationshubb släpper ny lösning.

Fler butiker börjar med komposterbara påsar

Coop levererar nätmat till flygplatsen: ”Mycket mer på gång”

Coop pilottestar e-handel till Landvetter i Göteborg. ”Bara en av väldigt många idéer”, säger Catrin Folkesson, affärsområdesdirektör på Coop Online till Fri Köpenskap.

Ägg ökar - men inte de Krav-märkta

Axfood fortsätter köra med Circle K

City Gross och Jontefonden vann pris

Plus

Dagligvarugalan
Vinnarna i fiskdisken på studieresa i Norge

Krönika
Därför ökar mobilerna försäljningen i butik

"Den lille" Brugsen försvinner i Danmark

Hyvlade timmar i Norrköping återställda

Rusta höjer ribban: 19 butiker nästa verksamhetsår

”Vi lägger in en extra växel”, säger etableringschefen Peter Jansen.

Butikerna hyllar vårbudgeten

Plus

Non food kryper närmare maten

Slopar buräggen i emv

Ica byggde hållbarast

Ny Hemköp öppnad i Malmö

Gränslöst sötsugna norrmän rekordhandlade

Priserna stod stilla under mars

Så mycket väntas påsken sälja för

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Allt fler planerar att påskhandla online

Norska utredare: Ta bort sockerskatten

Krönika
”Sänk temperaturen i kylkedjan”

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152