Provsmakning inför Food Tech

| Av Håkan Johansson | Tipsa redaktionen

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades vid en provsmakning inför eventet Food Tech 2018. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens livsmedel.

– Maten ska vara hållbar, hälsosam, god och lockande. Samtidigt ska vi kunna samlas kring den. Vi måste förmå kunder att äta mer grönsaker och mindre kött, säger Agneta Sjölin, sektorchef på Fazer Food Services som står för maten på Food Tech 2018 i Örebro konserthus den 14 mars.

Onsdagens provsmakning var tillagad på restaurang Noga i Stockholm av bland andra Anna Lövgren, kökschef på Fazers lunchrestaurang Norrtull i Örebro, och Niklas Melin, matinspiratör inom Fazer Food Services. Gråärtskrokett, filodegsknyten med bland annat D-vitaminberikade champinjoner och sotad ålmal hörde till rätterna som serverades.

Anna Lövgren berättar att den afrikanska ålmalen bränns av på hög värme i ugn tillsammans med purjolöksblad, fänkål och dillfrö.
– Det är därför den kallas sotad, berättar hon.

Fisken, även kallad Clarias, odlas av Lantfisk i Surte, ett av många startupföretag där ägarna hoppas att Food Tech ska bidra till en utveckling av marknaden.

Läs också: Lidl storsatsar i Irland

– Vi tittar nu också på om det går att odla alger och räkor, säger Diana Olsson Waage, vd, grundare och en av ägarna till Lantfisk, till Fri Köpenskap.

Bobo af Ekenstam, omvärldsanalytiker och vd för konsultföretaget Docere Intelligence, bjöd också på en provsmakning av sina spaningar om trender som påverkar framtidens mat. Artificiell intelligens (AI) som används för analyser av stora datamängder (big data) och functional food -- mat som skapar mervärde utöver ren mättnadskänsla -- är bara några i mängden som han lyfte fram.

Läs också: Extra i Hagfors blir Coop

– Vi är bara i början av den digitala utvecklingen, sammanfattade Bobo af Ekenstam efteråt i ett samtal med Fri Köpenskap.

Eventet i Örebro i mars arrangeras av Alfred Nobel Science park och Di Digital. Målet är att de mest innovativa food tech-bolagen, makthavare och investerare ska mötas för att sätta ljus på nya digitala lösningar.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kunderna handlar på Ica

Det här handlar kunderna oftast

1

Maxihandlare årets företagare

Maxihandlaren Mats Nilsson har utsetts till årets företagare i Nacka. "En otroligt stor ära", skriver han på butikens Facebooksida.

Unilever kan lämna London

Brexit är ett tungt vägande skäl till att Unilever överväger att lämna London och flytta hela huvudkontoret till Rotterdam. Beslutet väntas fattas redan nästa månad, rapporterar nederländsk och brittisk affärspress.

På nytt jobb
Lidl får ny chef för teknisk förvaltning

Rekryterar från Ystadbostäder.

Nyhetsbrev

Nu kan du äta bananer med skalet på

Arkiv

Tidigare Coop- och Ica-vd föreslås till Lantmännen

Ica ska lyfta entreprenörskap

Ska dela ut pris till samhällsförändrande entrepenörer.

Stockholmspremiär för Normal

I januari öppnade danska kedjan första butikerna i Sverige och i april väntar tre etableringar i Stockholm.

Zetadisplay ökade omsättningen

Ifoodbags grundare lämnar företaget

På nytt jobb
We Effects och Vi-skogens vd slutar

På nytt jobb
Från fiber till "ful" frukt

Rescued fruits nya vd kommer närmast från anläggningsbranschen.

1

Arlövbutiken lägger ner

Små bryggerier tror på sig själva

Lönsamheten för många mikrobryggerier uppges vara låg, enligt en enkätundersökning genomförd av LRF. Samtidigt är framtidstron stark och en stor del tror på snabb vändning.

Nu kan vi bre olivolja på mackan

Plus

Stolt butikschef vill njuta av livet

Kjell Nyberg började sin yrkesbana 1972 som vagndragare och tomglasmottagare på Obs i Valbo. Han minns sin första lön som var hela 6,25 kronor i timmen. Nu ser han fram emot att vara ledig.

Läkare slängde patientjournaler på Lidl

De ska aktivera kupongerna direkt i hyllan

Lidl vill tillbaka till Norge

Arla ökar starkt på flera områden

Koncernens omsättning upp med cirka 8 procent – främst på grund av högre försäljningspriser.

Dagligvarugalan
"Våga välja bort artiklar"

Det säger Anders Eriksson, Ica-handlare på Ica Kvantum Vellinge som blev ”Årets Mejeriavdelning” på Dagligvarugalan 2017.

Plus

Fri Köpenskap 75 år
Packat och klart för matkunderna

Studie: Livsmedel inte problemet när det kommer till mikroplaster

De är bäst på miljömärkt fisk

Coops uppsagda Postnordavtal – regel snarare än undantag

Matpriserna sjönk under årets första månad

Butiken får el från taket

Krönika:
Krönika
Hur vill du ha det med säljarna?

Krönika: Glad Nouroz!

På nytt jobb
Efter 16 år – nu slutar hon på Virke

Krönika: Matpriskollen: Vegetariskt fortsatt trendigt

Coop säger upp sitt avtal med Postnord

Renkorv inte alltid ren

På nytt jobb
Ny vd på Strongpoint

Itab levererar till Spanien

Sänd till en kollega

0.959