Provsmakning inför Food Tech

| Av Håkan Johansson | Tipsa redaktionen

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades vid en provsmakning inför eventet Food Tech 2018. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens livsmedel.

– Maten ska vara hållbar, hälsosam, god och lockande. Samtidigt ska vi kunna samlas kring den. Vi måste förmå kunder att äta mer grönsaker och mindre kött, säger Agneta Sjölin, sektorchef på Fazer Food Services som står för maten på Food Tech 2018 i Örebro konserthus den 14 mars.

Läs också: Sur mjölk mot matsvinn

Onsdagens provsmakning var tillagad på restaurang Noga i Stockholm av bland andra Anna Lövgren, kökschef på Fazers lunchrestaurang Norrtull i Örebro, och Niklas Melin, matinspiratör inom Fazer Food Services. Gråärtskrokett, filodegsknyten med bland annat D-vitaminberikade champinjoner och sotad ålmal hörde till rätterna som serverades.

Anna Lövgren berättar att den afrikanska ålmalen bränns av på hög värme i ugn tillsammans med purjolöksblad, fänkål och dillfrö.
– Det är därför den kallas sotad, berättar hon.

Fisken, även kallad Clarias, odlas av Lantfisk i Surte, ett av många startupföretag där ägarna hoppas att Food Tech ska bidra till en utveckling av marknaden.

– Vi tittar nu också på om det går att odla alger och räkor, säger Diana Olsson Waage, vd, grundare och en av ägarna till Lantfisk, till Fri Köpenskap.

Läs också: De fick Livsmedelspriset

Bobo af Ekenstam, omvärldsanalytiker och vd för konsultföretaget Docere Intelligence, bjöd också på en provsmakning av sina spaningar om trender som påverkar framtidens mat. Artificiell intelligens (AI) som används för analyser av stora datamängder (big data) och functional food -- mat som skapar mervärde utöver ren mättnadskänsla -- är bara några i mängden som han lyfte fram.

– Vi är bara i början av den digitala utvecklingen, sammanfattade Bobo af Ekenstam efteråt i ett samtal med Fri Köpenskap.

Eventet i Örebro i mars arrangeras av Alfred Nobel Science park och Di Digital. Målet är att de mest innovativa food tech-bolagen, makthavare och investerare ska mötas för att sätta ljus på nya digitala lösningar.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Dagligvarugalan
Nu står det klart: Här är Årets Butik 2018

Priset för Årets Butik på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Nacka.

Dagligvarugalan
Det här är Årets Leverantör

Dagligvarugalan
Det här är Årets Ekobutik

Dagligvarugalan
De drev Årets Kampanj

Dagligvarugalan
Här är alla vinnarna på Dagligvarugalan 2018

Under dagligvarubranschens stora galatillställning korades 20 lyckliga vinnare.

Nyhetsbrev

Dagligvarugalan
De belönas för årets bästa Hållbarhetsinitiativ

Arkiv

Dagligvarugalan
Hon är Årets Syftesdrivna ledare

Dagligvarugalan
De har Årets Fiskavdelning

Axfood anställer på nytt sätt – algoritmer träffar bättre

Butiken tvingas ha folie bakom disken

Dagligvarugalan
De fick priset för Årets Förbutik

Dagligvarugalan
Det här är årets Djupfrystavdelning

Dagligvarugalan
De stod för Årets Matinspiration

Dagligvarugalan
Här finns årets bästa Kött- och charkuteriavdelning

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Tidskriftsbutik

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Kassazon

Dagligvarugalan
Här är årets bästa Frukt & Gröntavdelning

Dagligvarugalan
De vann pris för Årets Ostavdelning

Dagligvarugalan
De vann pris som Årets digitaliserade butik

Australiens jordgubbsodlare drabbade av nålsabotage

Nålar har hittats i jordgubbar över hela landet – det har lett till att odlare skaffar metalldetektorer, samtidigt som regeringen kraftigt skärper straffen för matsabotage.

Polismästarens utspel: ”Ica-handlarna är rikast – och vill ha poliser överallt”

"Många kämpar hårt med att få det att gå runt" kontrade Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Dagligvarugalan
De har Årets bästa Mejeriavdelning

Priset för Årets Mejeriavdelning på Dagligvarugalan gick till Ica Supermarket Munka Ljungby

Dagligvarugalan
De har Årets Dryckesavdelning

Priset för Årets Dryckesavdelning på Dagligvarugalan gick till Ica Maxi Kalmar.

Dagligvarugalan
Han vann årets Hederspris

Dagligvarugalan
Den här butiken har Årets Brödavdelning

Sänkt matmoms har inte gett önskad effekt

Tesco's startar ny lågpriskedja

Arlas drickyoghurt blir eget varumärke

Dagligvarugalan
Tio år av inspiration

Årets glögg släpps idag

Oumph till Pizza Hut

Sur mjölk mot matsvinn

Ica lanserar designerkasse

Hemköp hakar på påstrend

Coop prövar avhämtning

Handeln hungrar efter personal

Sänd till en kollega

0.205