Provsmakning inför Food Tech

| Av Håkan Johansson | Tipsa redaktionen

Sotad ålmal, odlad i Surte, serverades vid en provsmakning inför eventet Food Tech 2018. Fokus är hur teknik och innovationer ska kunna bidra till framtidens livsmedel.

– Maten ska vara hållbar, hälsosam, god och lockande. Samtidigt ska vi kunna samlas kring den. Vi måste förmå kunder att äta mer grönsaker och mindre kött, säger Agneta Sjölin, sektorchef på Fazer Food Services som står för maten på Food Tech 2018 i Örebro konserthus den 14 mars.

Läs också: Coop får Guldfisk

Onsdagens provsmakning var tillagad på restaurang Noga i Stockholm av bland andra Anna Lövgren, kökschef på Fazers lunchrestaurang Norrtull i Örebro, och Niklas Melin, matinspiratör inom Fazer Food Services. Gråärtskrokett, filodegsknyten med bland annat D-vitaminberikade champinjoner och sotad ålmal hörde till rätterna som serverades.

Anna Lövgren berättar att den afrikanska ålmalen bränns av på hög värme i ugn tillsammans med purjolöksblad, fänkål och dillfrö.
– Det är därför den kallas sotad, berättar hon.

Fisken, även kallad Clarias, odlas av Lantfisk i Surte, ett av många startupföretag där ägarna hoppas att Food Tech ska bidra till en utveckling av marknaden.

– Vi tittar nu också på om det går att odla alger och räkor, säger Diana Olsson Waage, vd, grundare och en av ägarna till Lantfisk, till Fri Köpenskap.

Läs också: Hallå där! Louise König, hållbarhetschef, Coop

Bobo af Ekenstam, omvärldsanalytiker och vd för konsultföretaget Docere Intelligence, bjöd också på en provsmakning av sina spaningar om trender som påverkar framtidens mat. Artificiell intelligens (AI) som används för analyser av stora datamängder (big data) och functional food -- mat som skapar mervärde utöver ren mättnadskänsla -- är bara några i mängden som han lyfte fram.

– Vi är bara i början av den digitala utvecklingen, sammanfattade Bobo af Ekenstam efteråt i ett samtal med Fri Köpenskap.

Eventet i Örebro i mars arrangeras av Alfred Nobel Science park och Di Digital. Målet är att de mest innovativa food tech-bolagen, makthavare och investerare ska mötas för att sätta ljus på nya digitala lösningar.



Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Butik på Södermalm får klartecken

Irlands läskskatt får grönt ljus

Specifik skatt på sötade drycker är inte diskriminerande mot andra livsmedel med tillsatt socker.

Nu ska alla butiker bli lättillgängliga

Svagt uppåt för Strongpoint

Axfood ökade 7,6 procent

Högre försäljning och vinst trots tyngande e-handel.

Nyhetsbrev

Oväntat bra för Cloetta

Arkiv

Tyskarna förväntas växa

Krönika
Är det verkligen någon idé att sopsortera?

Pressbyrån på Karolinska

Expanderar vidare till Älmhult

Läskförsäljningen sjönk som en sten

Under en vecka – var fjärde handlare utsatt för stöld

Vill stoppa tjuvarna med fiktivt parti

Lakritskedjan expanderar

Ingen tillväxt för Gekås – för första gången

Falska korvar förbjuds i Frankrike

Kött-liknande i form och smak – visst, det går bra. Men marknadsför du vegetariska livsmedel med ord närmare kött väntar nu dryga böter i Frankrike.

Mötet
"Framtiden är färdigpaketerade lösningar"

Västerbottnisk falafel ger sig in i dagligvaruhandeln

Utökar fokus från restaurang och storhushåll - går in i Coop- och Ica-butiker.

Coop får Guldfisk

Arla ska spara in miljarder

Mejerikoncernen ska göra kraftiga nedskärningar och inför anställningsstopp.

På nytt jobb
Han tar över på Stockholms Handelskammare

Kliver in i vd-rollen efter Maria Rankka.

Reklamkampanj kritiserad – företaget ändrar

Coop stänger Fakta-butiker

Plus

Så laddar sommarbutikerna för värmen

Sommar, turister och rekordkassor. Juni, juli och augusti är högsäsong i många butiker.

Krönika
Så överlever du ”butiksdöden”

Krönika: Matpriskollen: Bra och dåliga priser

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Krönika
Brott tar tid från service i butik

Färska kryddor utan krukor

Fullpackat på färskvarumässa

1

Ohlström blir KF:s nye ordförande

Dags att anmäla alla brott

Plus

Kvarghajpen över

Butik kommer till Kiruna – trots allt

Butiken breddas i Gamleby

KF sneglar på bolånemarknaden

Sänd till en kollega

0.191