"Våga välja bort artiklar"

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Det säger Anders Eriksson, Ica-handlare på Ica Kvantum Vellinge som blev ”Årets Mejeriavdelning” på Dagligvarugalan 2017.

Som i andra dagligvarubutiker är mejeriavdelningen på Ica Kvantum Vellinge stadd i ständig förändring. Anders Eriksson visar stolt sin prisbelönta avdelning som blev klar förra hösten efter en omfattande ombyggnad.

Läs också: De tar över butiken i Nässjö

– Mejerisortimentet växer hela tiden, ibland är det svårt att hinna med i svängarna. Jag ville ha en effektivare och mer lättarbetad mejeriavdelning med rätt kundfokus och mindre svinn, förklarar Anders Eriksson.

För att hitta rätt uttryck och innehåll tog Anders Eriksson hjälp av utomstående experter. Ombyggnaden gjordes i samarbete med retailbyrån SRC, Scandinavian Retail Center, som fick uppgiften att utforma avdelningen till ett inbjudande rum.

– Kylarna köpte jag för två år sedan och vi testade oss fram. Genom ett provbygge på en del, för att se hur det kunde se ut, kom vi fram till den här lösningen. Knepigast att få till var sänkningen av takhöjden. Men det var nödvändigt för att skapa en stilren rumskänsla med rätt belysning, säger Anders Eriksson som tycker att takprojektet ”kanske blev lite i dyraste laget”.

Innehållet, det vill säga sortimentet, togs fram i ett samarbete med Skånemejerier. Målet var att skapa kundnytta och ta bort de minst lönsamma och minst efterfrågade mejeriprodukterna på hyllan. Anders Eriksson knappar på sin dator. Han har statistik på nästan allt. Efter en noggrann genomgång försvann 20 procent av mejerisortimentet i samband med ombyggnaden. Det slutade med max två leverantörer per produkt. Även svinnet minskade, från 1,5 till en procent idag. Nu innehåller mejeriavdelningen drygt 1050 EAN-märkta artiklar.

Så bygger du en lönsam mejeriavdelning

1. Prioritera kundnyttan men väg också in lönsamheten för butiken när du selekterar i ditt sortiment.

2. Antal ansikten per artikel ska speglas av omsättningshastigheten.


3. Likvärdiga artiklar från olika producenter måste analyseras noga för att inte tappa effektiviteten. Men se till att selekteringen tillgodoser kundernas önskemål och förväntningar.

Mejeriet står för drygt 12 procent av butikens hela omsättning. Det är nästan lika mycket som verksamheten runt frukt och grönt. Efter ombyggnaden och utrensningen har andelen mejeri ökat med 4,5 procent.

Läs också: Butiken breddas i Gamleby

– Vi körde först en vanlig ranking, hur många artiklar har vi sålt i veckan? När vi tittade närmare visade det sig att vi hade en del svinn också, speciellt på storförpackningar. Det var även viktigt att hitta vilka artiklar som hade flest ansikten, det vill säga, mest exponeringar mot kund. När vi rensat klart tankade vi över ett artikelregister till Skånemejerier som hjälpte oss att utforma ett planogram, säger Anders Eriksson.

Kanske var det föga överraskande att Skånemejeriers sortiment stannade kvar på hyllan. Men Anders Eriksson försäkrar att Skånemejerier inte alls åkt snålskjuts på samarbetet. I lilla Vellinge, berättar han, tänker kunderna mer lokalt och regionalt än de i storstäder, som till exempel Malmö. Den prioriteringen var viktig.
Största enskilda produkten är fortfarande mellanmjölken i 1,5-litersförpackningar. Men här, som i resten av Sverige, minskar mjölkkonsumtionen drastiskt med sex till sju procent om året.

Generellt understryks att hälsotrenden styr mycket av utbudet. Kvargen är dock på kraftig tillbakagång medan laktosfritt och helt mjölkfritt som soya- och havrebaserat säljer allt mer. Sportnutrition är dock det produktsortiment som växlar snabbast.
I hälsotrendens spår är det även intressant att notera att intresset för fetare produkter ökar. Treprocentig mjölk, vispgrädde och fetare bordsmargariner säljer som smör i solsken.

Med den intensiva utvecklingen av färska kylvaror konstateras att mejeri är, i allra högsta grad, en levande avdelning. Nyhetstips från kunderna tas tacksamt emot. En annan ingång är nyhetsabonnemanget på Nyhetsfönster från Ica, med utvalda och väl testade nyheter.

På kontroll- och planeringssidan är mejeri dessutom en avdelning med mycket handpåläggning, både i butik och i varumottagningen med leveranser sex dagar i veckan. När stressade mejeridistributörer har bråttom på morgnarna händer det ibland att leveranserna blir fel.

– Det här är en speciell avdelning, det känns som att den aldrig blir färdig, skrattar Anders Eriksson.

Mer om: Ica Kvantum | mejeri


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Finalisterna klara inför Dagligvarugalan

Ta del av hela listan inför Sveriges viktigaste branschevent.

Hallå där, Johannes Cullberg!

Grundare och vd av Paradiset och en av talarna på Retaildagen.

Kattungar hittades på Icas centrallager

Märkligt fynd i Helsingborg.

Ica släpper världsunik tjänst

Nu kan Icas kunder mäta sin egen klimatpåverkan.

Skärgårdshandlarens megasommar

Köttkriget igång: ”Priset rekordlågt”

Sommarens torka har tvingat bönderna till nödslakt. Nu driver hela Ica-blocket en kraftig prispress på svenskt kött. "När Ica går ut så här brett visar de tydligt att det är det här priset som gäller", säger Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen till Fri Köpenskap.

Nyhetsbrev

Bristande kunskap om livsmedelsförpackningar

Arkiv

Algavtal för sydkoreansk marknad

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott.

Grillentusiast JO-anmäler länsstyrelsen

Sommarens totala eldningsförbud gjorde många grillentusiaster besvikna.

Konsum i Karlstad bygger om

Zetadisplay dubblade omsättningen

På nytt jobb
Ny CTO för Matsmart

Ska bygga matjättens nästa plattform.

Magnus Rosén lämnar som e-handelschef på Ica

Icas darkstore-satsning pressar resultaten i det andra kvartalet. – Det är helt mitt eget beslut, säger han till Fri Köpenskap.

Icas vinst sjönk

Ica Sverige besvikelse i rapport.

Kinnevik satsar på norsk nätmat

Nu kan du prata med MonICA

Lidl slutar sälja engångsartiklar av plast

Misstänkt grov mordbrand hos Coop Extra i Fagersta

Ny nod för life science och livsmedel

Livsmedelskedjor bygger laddstationer i Tyskland

Flera detaljhandelskedjor i Tyskland satsar nu på att kunna erbjuda snabbladdstationer utanför sina varuhus.

Värmen sänker tron på framtiden

Boom för alkoholfritt öl: Upp 56 procent

Karma tar in mer kapital - dagligvaruhandeln i fokus

Axfood om torkan: ”Vi kommer att få leva med effekterna länge”

Sommarens hetta och torka har tvingat många köttbönder till nödslakt. - Vi kommer att få leva med effekterna under en lång tid framöver, säger Claes Salomonsson, presschef hos Axfood.

Nätapoteket får sälja receptbelagt

Butik skänkte godis efter olycka

Aldi rustar upp 150 butiker

Synen på e-handel förändras

Importföretag firar framgångar

Matpriserna stiger i värmen

Domsjö fabrikers nya produkt kan göra korvskinn av trä

Nu startar äppelskörden

Solskyddskrämer säljer som smör

Ölen kan bli dyrare

På nytt jobb
Paulig rekryterar ny HR-chef

Torkan tvingar kedjan till småpotatis

Sänd till en kollega

0.156