"Våga välja bort artiklar"

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Det säger Anders Eriksson, Ica-handlare på Ica Kvantum Vellinge som blev ”Årets Mejeriavdelning” på Dagligvarugalan 2017.

Som i andra dagligvarubutiker är mejeriavdelningen på Ica Kvantum Vellinge stadd i ständig förändring. Anders Eriksson visar stolt sin prisbelönta avdelning som blev klar förra hösten efter en omfattande ombyggnad.

Läs också: De tar över butiken i Nässjö

– Mejerisortimentet växer hela tiden, ibland är det svårt att hinna med i svängarna. Jag ville ha en effektivare och mer lättarbetad mejeriavdelning med rätt kundfokus och mindre svinn, förklarar Anders Eriksson.

För att hitta rätt uttryck och innehåll tog Anders Eriksson hjälp av utomstående experter. Ombyggnaden gjordes i samarbete med retailbyrån SRC, Scandinavian Retail Center, som fick uppgiften att utforma avdelningen till ett inbjudande rum.

– Kylarna köpte jag för två år sedan och vi testade oss fram. Genom ett provbygge på en del, för att se hur det kunde se ut, kom vi fram till den här lösningen. Knepigast att få till var sänkningen av takhöjden. Men det var nödvändigt för att skapa en stilren rumskänsla med rätt belysning, säger Anders Eriksson som tycker att takprojektet ”kanske blev lite i dyraste laget”.

Innehållet, det vill säga sortimentet, togs fram i ett samarbete med Skånemejerier. Målet var att skapa kundnytta och ta bort de minst lönsamma och minst efterfrågade mejeriprodukterna på hyllan. Anders Eriksson knappar på sin dator. Han har statistik på nästan allt. Efter en noggrann genomgång försvann 20 procent av mejerisortimentet i samband med ombyggnaden. Det slutade med max två leverantörer per produkt. Även svinnet minskade, från 1,5 till en procent idag. Nu innehåller mejeriavdelningen drygt 1050 EAN-märkta artiklar.

Så bygger du en lönsam mejeriavdelning

1. Prioritera kundnyttan men väg också in lönsamheten för butiken när du selekterar i ditt sortiment.

2. Antal ansikten per artikel ska speglas av omsättningshastigheten.


3. Likvärdiga artiklar från olika producenter måste analyseras noga för att inte tappa effektiviteten. Men se till att selekteringen tillgodoser kundernas önskemål och förväntningar.

Mejeriet står för drygt 12 procent av butikens hela omsättning. Det är nästan lika mycket som verksamheten runt frukt och grönt. Efter ombyggnaden och utrensningen har andelen mejeri ökat med 4,5 procent.

Läs också: Butiken breddas i Gamleby

– Vi körde först en vanlig ranking, hur många artiklar har vi sålt i veckan? När vi tittade närmare visade det sig att vi hade en del svinn också, speciellt på storförpackningar. Det var även viktigt att hitta vilka artiklar som hade flest ansikten, det vill säga, mest exponeringar mot kund. När vi rensat klart tankade vi över ett artikelregister till Skånemejerier som hjälpte oss att utforma ett planogram, säger Anders Eriksson.

Kanske var det föga överraskande att Skånemejeriers sortiment stannade kvar på hyllan. Men Anders Eriksson försäkrar att Skånemejerier inte alls åkt snålskjuts på samarbetet. I lilla Vellinge, berättar han, tänker kunderna mer lokalt och regionalt än de i storstäder, som till exempel Malmö. Den prioriteringen var viktig.
Största enskilda produkten är fortfarande mellanmjölken i 1,5-litersförpackningar. Men här, som i resten av Sverige, minskar mjölkkonsumtionen drastiskt med sex till sju procent om året.

Generellt understryks att hälsotrenden styr mycket av utbudet. Kvargen är dock på kraftig tillbakagång medan laktosfritt och helt mjölkfritt som soya- och havrebaserat säljer allt mer. Sportnutrition är dock det produktsortiment som växlar snabbast.
I hälsotrendens spår är det även intressant att notera att intresset för fetare produkter ökar. Treprocentig mjölk, vispgrädde och fetare bordsmargariner säljer som smör i solsken.

Med den intensiva utvecklingen av färska kylvaror konstateras att mejeri är, i allra högsta grad, en levande avdelning. Nyhetstips från kunderna tas tacksamt emot. En annan ingång är nyhetsabonnemanget på Nyhetsfönster från Ica, med utvalda och väl testade nyheter.

På kontroll- och planeringssidan är mejeri dessutom en avdelning med mycket handpåläggning, både i butik och i varumottagningen med leveranser sex dagar i veckan. När stressade mejeridistributörer har bråttom på morgnarna händer det ibland att leveranserna blir fel.

– Det här är en speciell avdelning, det känns som att den aldrig blir färdig, skrattar Anders Eriksson.

Mer om: Ica Kvantum | mejeri


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Coop-etablering upprör i Dalarna

Ica Nära Roma återuppstår

Tillfällig butik räddar sommarhandeln.

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Ställde om snabbt

Fint väder ger säljboost

Dagligvaruhandeln vinner på sol och värme.

Lidl får konkurrens

KF tar upp konkurrensen med Lidl på lokal marknad.

Nyhetsbrev

Lilla Coop gör entré i Sunnemo

Arkiv

Coop Forum Ingelsta stänger

Här är Svensk Digital Handels nya vd

Så hanteras matsvinnet bäst

På nytt jobb
Från Arla till Dagrofa

Han byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos dansk dagligvarukoncern.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

Hundratals kilo gammal mat beslagtogs i butik

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Servicehandelsdagarna flyttar

Nu är nya Trossen invigd

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Han blir Lidls nya fastighetsdirektör

Efterträder Sverigechefen Johan Augustsson.

Nu är det sill-y season!

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Lidl slår tillbaka: "Har genomfört åtgärderna"

Delar inte Arbetsmiljöverkets bild om fortsatta missförhållanden.

Arbetsmiljöverket hotar Lidl med böter

Uppgifter: Microsoft utmanar Amazon om kassalösa butiker

Det är svenskarnas favoritbär

Axfood och Lidl naggar på Coop

Smoothiebolag ska in på börsen

Matpriserna drar ifrån

Willys kommer till Söder

Fokus på e-handelskonkurrens i ny rapport

Nu tar Axfood upp kampen mot Apotea

Plus

Norrmännen drar urstark gränshandel

Kedjan som lockar ungdomar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Ingen var nära Nära

Tre av fyra kan beställa nätmat

Starkt år för Coop

Sänd till en kollega

0.184