23948sdkhjf

Nu kan vi bre olivolja på mackan

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

I måndags började de första askarna med ”olivoljesmöret”, Breoliv, att säljas i butikerna.

– Vi ville ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt och förädla olivoljan till fast form utan tillsatser. Olivoljan börjar, till skillnad från andra oljor att stelna redan vid fem–sex plusgrader och det gällde att hitta ett fast fett, dock inte det omdebatterade palmfettet, att blanda med olivoljan.

Till sist hittade vi den afrikanska sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt. Den innehåller stearinsyra, ett neutralt fett som har fast form i rumstemperatur. Vi kombinerade sheanötsfett med olivolja och fick en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca har gott stöd från vetenskapen i sin nya produkt. Maj-Lis Hellenis, professor vid Karolinska Institutet säger att fettet har hamnat i skuggan av sockerdebatten som dominerat på senare år.

Breoliv innehåller:

72 % olivolja

18 % sheafett

8,8 % vatten

1,2 % salt

– Alla celler i kroppen påverkas av vårt val av fetter som har stor inverkan på vår hälsa. I Sverige är mycket av vår dagliga konsumtion uppbyggd kring kossan, men vi lever i en internationell värld och kan göra klokare val. Olivolja innehåller fettsyror som är positiva för bland annat blodtrycket och kolesterolnivåerna vilket de animaliska fetterna inte är, säger hon.

Christian Di Luca, vd Di Luca&Di Luca berättar att ”smöret” har testats i olika sorts matlagning. Det är utmärkt i bakning, röror, pajer och att steka i.

– Men eftersom det fungerar bra att steka i ren olivolja rekommenderar vi det då det blir billigare. En ask Breoliv innehåller 800 gram oliver av hög kvalitet från nyskördade oliver som kallpressats. Vi har gjort processen så skonsam som möjligt och valt att inte producera den ekologiskt eftersom den redan betingar ett förhållandevis högt pris, säger Christian di Luca.

Mer om: Breoliv | Zeta
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-handlaren köpte AIK:s första evighetskort

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Energidryck kan komma att begränsas

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Så ska Ica starta e-handel i Baltikum

Nyhetsbrev

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Arkiv
Plus

Matens framtid finns i Stockholm

”Lågpris större hot än Amazon”

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Han startar lokal näthandel

Axfood ökar ägandet i Urban Deli

Ökar från 50 till drygt 90 procent ägandeskap och fördjupar samarbetet.

Var femte handlare utsatt för hot

Så svarar handlarna i Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Coop dubbla finalister

Dole säljer i Sverige och Finland

Ica-butik stänger

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Postpanik på Coop

Ica ökar investeringarna

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Easyfill i deal med Carrefour

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Sänd till en kollega

0.213