Nu kan vi bre olivolja på mackan

| Av Annika Tidehorn | Tipsa redaktionen

I måndags började de första askarna med ”olivoljesmöret”, Breoliv, att säljas i butikerna.

– Vi ville ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt och förädla olivoljan till fast form utan tillsatser. Olivoljan börjar, till skillnad från andra oljor att stelna redan vid fem–sex plusgrader och det gällde att hitta ett fast fett, dock inte det omdebatterade palmfettet, att blanda med olivoljan.

Till sist hittade vi den afrikanska sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt. Den innehåller stearinsyra, ett neutralt fett som har fast form i rumstemperatur. Vi kombinerade sheanötsfett med olivolja och fick en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca har gott stöd från vetenskapen i sin nya produkt. Maj-Lis Hellenis, professor vid Karolinska Institutet säger att fettet har hamnat i skuggan av sockerdebatten som dominerat på senare år.

Breoliv innehåller:

72 % olivolja

18 % sheafett

8,8 % vatten

1,2 % salt

– Alla celler i kroppen påverkas av vårt val av fetter som har stor inverkan på vår hälsa. I Sverige är mycket av vår dagliga konsumtion uppbyggd kring kossan, men vi lever i en internationell värld och kan göra klokare val. Olivolja innehåller fettsyror som är positiva för bland annat blodtrycket och kolesterolnivåerna vilket de animaliska fetterna inte är, säger hon.

Christian Di Luca, vd Di Luca&Di Luca berättar att ”smöret” har testats i olika sorts matlagning. Det är utmärkt i bakning, röror, pajer och att steka i.

– Men eftersom det fungerar bra att steka i ren olivolja rekommenderar vi det då det blir billigare. En ask Breoliv innehåller 800 gram oliver av hög kvalitet från nyskördade oliver som kallpressats. Vi har gjort processen så skonsam som möjligt och valt att inte producera den ekologiskt eftersom den redan betingar ett förhållandevis högt pris, säger Christian di Luca.

Mer om: Breoliv | Zeta


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Coop-etablering upprör i Dalarna

Ica Nära Roma återuppstår

Tillfällig butik räddar sommarhandeln.

Ställde om snabbt

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Fint väder ger säljboost

Dagligvaruhandeln vinner på sol och värme.

Lidl får konkurrens

KF tar upp konkurrensen med Lidl på lokal marknad.

Nyhetsbrev

Lilla Coop gör entré i Sunnemo

Arkiv

Coop Forum Ingelsta stänger

Här är Svensk Digital Handels nya vd

Så hanteras matsvinnet bäst

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

På nytt jobb
Från Arla till Dagrofa

Han byter brittisk chefspost mot toppuppdraget hos dansk dagligvarukoncern.

Hundratals kilo gammal mat beslagtogs i butik

42 sätt att minska matsvinnet

Ny svensk handlingsplan

Servicehandelsdagarna flyttar

Nu är nya Trossen invigd

Rootfruit till Island via Danmark

På nytt jobb
Han blir Lidls nya fastighetsdirektör

Efterträder Sverigechefen Johan Augustsson.

Nu är det sill-y season!

På nytt jobb
Hon tar över Coops hållbarhetsarbete

Blir chef för nya hållbarhets- och kvalitetsenheten.

Lidl slår tillbaka: "Har genomfört åtgärderna"

Delar inte Arbetsmiljöverkets bild om fortsatta missförhållanden.

Arbetsmiljöverket hotar Lidl med böter

Uppgifter: Microsoft utmanar Amazon om kassalösa butiker

Det är svenskarnas favoritbär

Axfood och Lidl naggar på Coop

Smoothiebolag ska in på börsen

Matpriserna drar ifrån

Willys kommer till Söder

Fokus på e-handelskonkurrens i ny rapport

Nu tar Axfood upp kampen mot Apotea

Plus

Norrmännen drar urstark gränshandel

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Kedjan som lockar ungdomar

Ingen var nära Nära

Tre av fyra kan beställa nätmat

Starkt år för Coop

Sänd till en kollega

0.195