23948sdkhjf

Nu kan vi bre olivolja på mackan

I måndags började de första askarna med ”olivoljesmöret”, Breoliv, att säljas i butikerna.

– Vi ville ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt och förädla olivoljan till fast form utan tillsatser. Olivoljan börjar, till skillnad från andra oljor att stelna redan vid fem–sex plusgrader och det gällde att hitta ett fast fett, dock inte det omdebatterade palmfettet, att blanda med olivoljan.

Till sist hittade vi den afrikanska sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt. Den innehåller stearinsyra, ett neutralt fett som har fast form i rumstemperatur. Vi kombinerade sheanötsfett med olivolja och fick en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando Di Luca.

Fernando Di Luca har gott stöd från vetenskapen i sin nya produkt. Maj-Lis Hellenis, professor vid Karolinska Institutet säger att fettet har hamnat i skuggan av sockerdebatten som dominerat på senare år.

Breoliv innehåller:

72 % olivolja

18 % sheafett

8,8 % vatten

1,2 % salt

– Alla celler i kroppen påverkas av vårt val av fetter som har stor inverkan på vår hälsa. I Sverige är mycket av vår dagliga konsumtion uppbyggd kring kossan, men vi lever i en internationell värld och kan göra klokare val. Olivolja innehåller fettsyror som är positiva för bland annat blodtrycket och kolesterolnivåerna vilket de animaliska fetterna inte är, säger hon.

Christian Di Luca, vd Di Luca&Di Luca berättar att ”smöret” har testats i olika sorts matlagning. Det är utmärkt i bakning, röror, pajer och att steka i.

– Men eftersom det fungerar bra att steka i ren olivolja rekommenderar vi det då det blir billigare. En ask Breoliv innehåller 800 gram oliver av hög kvalitet från nyskördade oliver som kallpressats. Vi har gjort processen så skonsam som möjligt och valt att inte producera den ekologiskt eftersom den redan betingar ett förhållandevis högt pris, säger Christian di Luca.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157