23948sdkhjf

Nu kan du äta bananer med skalet på

| Av Veronica Rönnlund Aldman | Tipsa redaktionen

Japanska bönder har tagit fram en banan med ett ätbart skal genom en metod som imiterar istiden.

Bakom innovationen står den japanska forskaren Setsuzo Tanaka, rapporterar the Guardian.

Metoden ut på att bananernas tillväxtceller sakta kyls ner till minus 60 grader för att sedan tinas upp. Det gör att frukterna växer snabbare, blir sötare och får ett tunt och ätbart skal.

Mongee-bananen, som den kallas, betyder otrolig eller fantastisk och lanserades i november 2017. Frukterna odlas av japanska D&T Farm i Okayamaprefekturen i västra Japan.

Odlaren hävdar att de kan odla mongee-bananer vid lägre temperaturer än andra bananer, i speciella växthus. De säger sig även kunna odla andra tropiska frukter, som papaya och ananas, i Japans något kallare klimat.

Odlingen sker i mycket begränsad omfattning då företaget bara levererar tio bananer i veckan till den lokala mataffären i Okayama. Men de kostar också vad de smakar, nästan 50 kronor per styck.

Hur smakar skalet då? Enligt webbsidan Soranews24, som testat bananerna, smakade det inte så mycket alls. Mongee-bananerna ska även ha luktat starkare och smakat sötare än referensbananen i testet.

Enligt en talesperson för D&T Farm planerar man att odla tio gånger fler bananer i år och överväger även att exportera bananer i framtiden, skriver the Guardian.

Mer om: D&T Farm | Mongee
Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ica-handlaren köpte AIK:s första evighetskort

Krönika
Vinst att samarbeta med leverantörer

Energidryck kan komma att begränsas

”Lågpris större hot än Amazon”

Plus

Dagligvaruhandeln missar årligen hundratals miljoner kronor

Experten: Vilja och och kunskap saknas om nya kundgrupper

Nyhetsbrev

Plus

”Vi säljer varor från hela världen”

Arkiv
Plus

Matens framtid finns i Stockholm

Urban Deli vidgar samarbetet med Axfood

Plus

Mötet
Hon vässar ledarskapet ytterligare

Hållbarhetschefen på Ica om sitt MBA-stipendium.

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Så ska Ica starta e-handel i Baltikum

Han startar lokal näthandel

Var femte handlare utsatt för hot

Så svarar handlarna i Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Axfood ökar ägandet i Urban Deli

Ökar från 50 till drygt 90 procent ägandeskap och fördjupar samarbetet.

Handeln förväntas stå emot lågkonjunkturen

Coop dubbla finalister

Dole säljer i Sverige och Finland

Helautomatiska måltidslösningar

Dagabs nya färskvarulager får fokus på färdigt.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Frifräsare öppnar intill Ica i förorten

Mångkulturellt sortiment, e-handel och synergier med en järnaffär i fokus.

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Ica ökar investeringarna

Ica-butik stänger

1 500 protesterar mot Ica-nedläggning

Postpanik på Coop

Debatt
”Framtidssäkra med omnikanal – titta på Hema”

Axfoods nya grepp ska vässa e-handeln

Nu står det klart: Amazons moln är i gång

Priserna fortsätter att dala

Ledare
Gott nytt logistikår 2019!

Easyfill i deal med Carrefour

Två toppar årets julöl

Chefen har ordet
”Bästa julklappen: en handlingskraftig regering”

På nytt jobb
Han ska tillbaks till butiken

På nytt jobb
Karin Brynell tillsätter ny vd på Metallkretsen

Så många vill köpa sin julskinka utan nitrit

Sänd till en kollega

0.18