23948sdkhjf

Nu kan du äta bananer med skalet på

Japanska bönder har tagit fram en banan med ett ätbart skal genom en metod som imiterar istiden.

Bakom innovationen står den japanska forskaren Setsuzo Tanaka, rapporterar the Guardian.

Metoden ut på att bananernas tillväxtceller sakta kyls ner till minus 60 grader för att sedan tinas upp. Det gör att frukterna växer snabbare, blir sötare och får ett tunt och ätbart skal.

Mongee-bananen, som den kallas, betyder otrolig eller fantastisk och lanserades i november 2017. Frukterna odlas av japanska D&T Farm i Okayamaprefekturen i västra Japan.

Odlaren hävdar att de kan odla mongee-bananer vid lägre temperaturer än andra bananer, i speciella växthus. De säger sig även kunna odla andra tropiska frukter, som papaya och ananas, i Japans något kallare klimat.

Odlingen sker i mycket begränsad omfattning då företaget bara levererar tio bananer i veckan till den lokala mataffären i Okayama. Men de kostar också vad de smakar, nästan 50 kronor per styck.

Hur smakar skalet då? Enligt webbsidan Soranews24, som testat bananerna, smakade det inte så mycket alls. Mongee-bananerna ska även ha luktat starkare och smakat sötare än referensbananen i testet.

Enligt en talesperson för D&T Farm planerar man att odla tio gånger fler bananer i år och överväger även att exportera bananer i framtiden, skriver the Guardian.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078