23948sdkhjf

Stadsmissionernas arbete mot matsvinn får miljonstöd

Genom ett projektstöd på 6 miljoner kronor ska Sveriges stadsmissioner etablera en nationell samordning för de donationer man får från livsmedelsföretag.
Sveriges stadsmissioners tar i dag in livsmedelsdonationer från butiker och livsmedelsföretag runtom i landet, vilket sedan säljs billigare, används som matservering i verksamheterna och på vissa håll utgör innehållet i matkassar. För företagen och butikerna innebär donationerna bland annat att man kan minska matsvinnet.

Fram tills nu har Sveriges stadsmissioner dock saknat pengar för att kunna starta en nationell samordningsfunktion – men genom ett projektstöd på 6 miljoner kronor från Svenska Postkodslotteriet kan man nu sätta igång.

– Med medel från Postkodlotteriet kan vi nu starta en nationell samordning där företagens matsvinn matchas med behoven av mat hos stadsmissionerna lokalt. Det innebär att arbeta fram en effektiv logistik och en säker hantering av mat, som en del i en cirkulär ekonomi, säger projektledaren Anne Lunde Dinesen i en kommentar.

Man har redan gjort en förstudie inför projektstarten, och under de närmsta två åren kommer man nu bland annat att utveckla säkra och effektiva rutiner för livsmedelshantering, genom ett digitalt lager- och registreringssystem för de donerade livsmedlen. Dessutom ska man också fortsätta utvecklingen av till exempel matkasseverksamheter och matbanker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125