23948sdkhjf

Nu startar beskattningen av Kinapaketen

Idag börjar Postnord kräva ut moms, hanteringsavgift och ibland tull för postförsändelser från länder utanför EU. En handlingsplan har lämnats in till Tullverket för lösningen, som gäller fram till år 2021.

I mitten av februari meddelade statligt ägda Postnord att moms och avgift kommer att krävas ut för alla postförsändelser som levereras från tredje land, det vill säga länder utanför EU. Nu har den nya handlingsplanen – som träder i kraft idag 1 mars – lämnats in till Tullverket.

Försändelser med ett deklarerat värde under 1 500 kronor momsbeläggs nu från första kronan. Utöver detta tillkommer en hanteringsavgift om 75 kronor.

För försändelser som kostar 1 500 kronor eller mer kommer mottagaren att få betala 125 kronor samt moms och tull.

Gåvor mellan privatpersoner är i normalfallet momsbefriade om de har ett värde lägre än 500 kronor.

Det är först när avgift, moms och tull betalats och införtullningen godkänts av Tullverket som Postnord kommer att leverera en försändelse till mottagare eller ombud.

I arbetet med att ta fram handlingsplanen har Postnord haft kontinuerliga möten med Tullverket.

– Det har varit många turer och långa diskussioner. Det är en komplicerad fråga och svårtolkad lagstiftning. Det har gjorts ett stort arbete sedan 18 januari – från Postnords sida för att lösa sina utmaningar när det gäller logistik och produktion och från Tullverket för att att säkerställa att Postnords förslag till lösningar är i enlighet med gällande lagstiftning och EU:s övergångsbestämmelser. Men även för att vi ska kunna ta emot uppgifter som Postnord lämnar elektroniskt till våra it-system, säger Åsa Wilcox, avdelningschef för Effektiv handel på Tullverket.

Den nya lösningen kommer bland annat att innebära att enskilda försändelser ska vara spårbara i enlighet med den lagstiftning som gäller för lagerbokföring, vilket ger kunderna möjligheten att ta reda på registrerat id-nummer och var försändelsen fysiskt finns lagrad via Postnords kundtjänst. En privatperson ska även kunna genomföra en momsdeklaration på egen hand. Även då kommer dock Postnords hanteringsavgift att kvarstå.

Postnords nya lösning är tillfällig och kommer att uppdateras år 2021 för att leva upp till EU:s gemensamma tullagstiftning, där all tullhantering ska ske elektroniskt. EU förbereder dessutom en ny skattereform som innebär att alla medlemsländer ska ha samma hantering av moms på försändelser från länder utanför EU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096