Biofach växer så det knakar

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Europas största ekomässa öppnade traditionellt på alla hjärtans dag och det märktes att ekologiskt är något som får allt fler hjärtan att slå snabbare över hela världen.

– Det är långt kvar tills den här ökningen planar ut, ekologiskt är inte längre något för de specialintresserade utan snarare något som allt fler vill ha och unnar sig, säger Marie Jaeger på Trade Fair Agency, Sverigeansvarig för Biofach.

Läs också: Krav lämnar över stafettpinnen

Mässan som hålls i Nürnberg har vuxit stadigt sedan starten 1989 och i år slogs återigen rekord då antalet utställare, tillsammans med systermässan Vivaness för första gången passerade 3000-strecket med råge. Totalt 3 218 utställare från 93 länder närvarade på årets mässa som på grund av förra årets växtvärk nu fick expandera med två helt nya hallar.

Den svenska paviljongen var återigen på plats med hälften Krav-producenter och till andra hälften producenter av ekologiska produkter. En del var nya på mässan och andra var veteraner, men alla hade de ett mål gemensamt: export.

– Den svenska marknaden börjar bli minst sagt mättad och ska man expandera är export en bra väg att gå, säger Simon Almquist ägare och grundare av den nystartade köttleverantören Breeders of the Royal Islands.

Biofach anordnas parallellt med sin systermässa Vivaness som har naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård, ett segment som växer sig allt större.

Läs också: Livsmedelsimporten ökar

– Det vi ser på Vivaness är hur mycket intresset för naturlig, ekologisk hud- och
skönhetsvård ökar, det blir ständigt fler företag som hör av sig och vill veta mer om mässan. Efterfrågan i den här branschen ökar konstant och det är väldigt roligt att se, säger Marie Jaeger på Trade Fair Agency som är Biofachs officiella representant i Sverige och samtidigt arrangör av den svenska paviljongen.

Med på årets Vivaness återfanns två svenska företag som båda hade produkter som visat sig vara intressanta för dagligvaruhandeln. Humble Brush som enligt egen utsago är ”världens största producenter av bambutandborstar” och som även nyligen lanserat ekologiskt tuggummi har redan försäljning i bland annat den tyska dagligvaruhandeln, medan Inekogruppen som precis börjat sälja lokalodlat vetegräs, korngräs och rödbetspulver från Skåne i svenska Life-butiker är intresserade av en lansering i dagligvaruhandeln.

– Vi söker oss mot dagligvarubranschen eftersom kunderna börjar bli allt mer medvetna och i allt större utsträckning efterfrågar sådana här produkter, säger Elin Dahlberg creative sales manager på Inekogruppen.

Krav som varit medutställare i paviljongen sedan 2013 kommer inte att vara det nästa år och de har meddelat att de nu lämnar över sitt export- och mässansvar till Organic Sweden. Vilken roll Organic Sweden kommer att spela på Biofach 2019 är inte klarlagt ännu men oavsett vad som bestäms kommer den svenska närvaron att vara fortsatt hög på Biofach.

– Intresset för Sverigepaviljongen på Biofach ökar för varje år och förfrågningarna om att få en plats är många, men som arrangör är det väldigt viktigt att låta företagen komma tillbaka igen, så de som varit med i år kommer få förtur till nästa år. De har långsiktiga expansionsplaner och när de kommer tillbaka år två så kan de fortsätta arbeta med de kontakter de fått året innan. Ibland har en kund kanske bara tagit en titt första året för att sen komma tillbaka igen för att prata mer år två. Ingen utställare har varit missnöjd hittills, säger Marie Jaeger och fortsätter:

– En utställare fick lov att tacka nej i år eftersom de redan hade fått så många nya kontakter från sitt tidigare deltagande att de helt enkelt inte kunde ta in några fler anbud!

Mer om: Biofach | export | mässa


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Mötet
"Kundkontakt i kassan är absolut roligast"

Sakinah Khoja Mohammad har varit i Sverige 3,5 år. Nu jobbar hon som lärling på Willys i Länna. Hon klarade två tuffa gallringar för att få platsen.

Bättre för Coop Øst

Coop Øst ökade vinsten med nio miljoner norska kronor till 88 miljoner. Föreningen, som bland annat deläger Sveriges största dagligvarubutik, landade på 6,6 miljarder kronor. Återbäringen till medlemmarna var, som tidigare meddelats, 54 miljoner kronor.

På nytt jobb
Ny CFO på Zetadisplay

Coop Värmland siktar på vinst i år

Fjolåret blev ytterligare ett förlustår för Coop Värmland. Men åtgärderna som satts in gör att föreningens vd Tomas Sjölander förutspår vinst redan i år.

Unilever rustar mot uppköp

Glöm brexit! Unilevers beslut att lämna London och ha hela huvudkontoret i Rotterdam handlar om att rusta mot fientliga uppköp. Fjolårets försök av den amerikanske investerargurun Warren Buffett chockade företagsledningen.

Nyhetsbrev

Walmart anklagas för illegala metoder i e-handeln

Världens största detaljhandelskedja har blivit stämda av sitt tidigare stjärnskott.

Arkiv

TV
Framtiden skymtade på Innoday

Nytt fall av fågelinfluensa i Sverige

Coop stoppar mjölkhamstring

Kinesiska turister tömmer hyllorna på mjölkersättning i Danmark.

Plus

Coca-Cola – en schlager i 65 år

”Koffeinhaltiga läskedrycker blir knappast schlager här”, spådde Fri Köpenskap i en rubrik 1953 inför Sverige-lanseringen av Coca-Cola.

Krönika: Varorna som kampanjas mest i påsk

TV
Framtidens butik formas i Finland

En dygnetruntöppen, sömlös mix av digitala och fysiska upplevelser. Finländska K-gruppens idéer om framtidens livsmedelsbutik börjar få konkret form. Om tio år kan den vara verklighet.

Coop Väst: Dagligvaror ökade

Ica Försäkring etablerar i Växjö

Ica Försäkring flyttar sitt callcenter till Växjö och rekryterar från flyktade konkurrenten.

På nytt jobb
Hon är ny press- och pr-ansvarig på Lidl

Östermalmsbutiken står med ny skrud

Fairtrade "mest kända" miljömärkningen

Ersättande lösgodischef i Cloetta klar

Axfood delar ut sju kronor per aktie

Axfoods årsstämma beslutade att dela ut sju kronor per aktie. Stämman fattade också beslut om att införa ytterligare ett långsiktigt incitamentsprogram.

Cloettachef lämnar – blir ägare i Paolo Robertos livsmedelsmärke

Förre Candyking-ägaren Dani Evanoff lämnar sin topposition i Cloetta för att satsa på egna investeringsbolaget Evanoff Group. Två investeringar är redan genomförda.

Sviktande framtidstro i handeln

Det råder allt sämre framtidstro i svensk handel. Men i e-handeln spirar optimismen.

Plus

Pantrummets vara i butiken tudelat

På nytt jobb
Två nya regionchefer på City Gross

Öl från stammen

Netto går hårt ut

Matpriserna ökar återigen

På nytt jobb
Han är ny butikschef i Falun

Använd vilket kort du vill på Lidl

City Gross får kritik för importerat kött

Rekord för svenska mjölkkor

Polisen utreder mordförsök vid mataffär

På nytt jobb
Han ska fixa frukten på Bergendahls Food

Fortsatt tufft för Kf Göta

Icas vd fick sänkt ersättning

På nytt jobb
Ny chef på Värmdö

Ledare
Racet pågår

Sänd till en kollega

0.487