23948sdkhjf

Fler matbutiker får glesbygdsstöd

Nästan 100 fler matbutiker kan få glesbygdsstöd från juni då regeringen ökat stödet med 35 miljoner kronor.

Glesbygdsstödet dubbleras under de närmaste två åren med ytterligare 35 miljoner kronor till totalt 70 miljoner kronor. Pengarna går till driftstöd för matbutiker. 2020 kommer driftstödet att permanentas.

De mindre dagligvarubutikerna i gles- och landsbygder har minskat drastiskt sedan mitten av 1990-talet. Förutom att tillgängligheten till dagligvarubutiker är låg i stora delar av Sveriges gles- och landsbygder, har många butiker stora problem med lönsamheten, främst till följd av låg omsättning. Många har en omsättning på mindre än 5 miljoner kronor. I snitt får butikerna cirka 200 000 kronor.

– I princip kan man säga att det är en betalning för tjänsten att hålla öppet året runt och med ett mångsidigt sortiment. Staten betalar butikerna för att vara samhällsnyttiga Under 2016 och -17 med den tidigare bestämmelsen om avstånd på 15 kilometer var det 186 butiker som fick särskilt driftstöd, säger Pär-Ove Bergquist, koordinator för kommersiell och offentlig service i gles- och landsbygder på Tillväxtverket.

Det var främst i skogslänen som stödet delades ut, men flest butiker finns i de västra och östra skärgårdarna. Med de nya reglerna kommer betydligt fler butiker i Östergötland, Kalmar och Kronobergs län klara avståndskravet.

– I skogslänen är sårbarheten större då många har långt, ofta flera mil till närmaste service, säger Pär-Ove Bergquist.

Chokri El Ouaer, ägare till Hölje Lanthandel, vittnar om att det är svårt att driva butik i glesbygd. Butiken omsatte 3,3 miljoner kronor förra året.

Glesbygdsstödet är väldigt, väldigt viktigt, i Höljes finns runt 100 hushåll som har drygt fyra mil i alla riktningar till närmaste butik. Jag har kämpat som tusan i två år för att överleva efter att jag tog över butiken. Det är jättejobbigt, säger Chokri El Oauer och fortsätter: – Ett av problemen är att få varor i tid liksom drivmedel. Om det inte finns drivmedel på orten tror han att de flesta kommer att flytta. Det går inte att driva butiken utan stöd.

Driftstödet räknas ut efter omsättning och det högsta beloppet är 300 000 kronor per år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11